Könyvbemutató a Balassi Bálint Gimnáziumban

Honlapunk olvasói előtt jól ismert, hogy hosszú ideje folytak az előkészületei annak az eseménynek, amelyre a közelmúltban hivatalosak voltunk. A Balassi Bálint Gimnázium közleményben kérte egykori diákjait, hogy segítsenek összegyűjteni és sajtó alá rendezni az 1908 óta eltelt évek végzős osztályainak fennmaradt tablóit. A felhívást mi is közzétettük, és így talán nekünk is szerepünk lehetett abban a sikerben, amelyről a szeptember 3-ai könyvbemutatón beszámoltak a kiadvány alkotói.

   

A Balassi Bálint Gimnázium tornaterme majdnem kicsinek bizonyult, annyi érdeklődő fogadta el a több helyen (honlapunkon is) is olvasható meghívást, amely a Tablók Könyve bemutatójára invitálta az érdeklődőket. Már az utcán parkolni se volt egyszerű, annyi gépkocsi állt a gimnázium előtt, aztán bent a teremben csupa ismerős arc, régi barát, iskolatárs és nagy örömömre, egykori kedves tanáraim fogadtak.

Szerencsére időben érkeztem, így a kezdés előtt még sikerült egy kicsit nosztalgiáznom az ismerősökkel. Mindannyian örömmel jöttek, és izgatottan lapozgatták a rögtön megvásárolt, remek kiadványt, benne saját osztályuk és önmaguk fiatalkori képével.

      

A program körítéseként a gimnázium énekkara is fellépett, Mátyás Levente vezényletével, és egy szép verset is hallhattunk az iskola tanulójának tolmácsolásában. De mindez csak bevezetője volt Borenszkiné Imre Éva igazgatónő beszédének, aki elmesélte a könyv születésének kulisszatitkait. Mint megtudhattuk, a Magyarország több más középiskolájában már nagy sikert aratott kiadvány szerkesztője, Molnár László kereste meg őket az ötlettel, hogy a Balassi is jelentesse meg ezt a gyűjteményt.

Elsőre egy kicsit mindenki, aki hallott erről, megrémült a gondolattól, hogy honnan lehet előkeresni a 80-100 évvel ezelőtti tablókat? A gimnázium falai között, a pincében és a padláson ugyan jónéhány fennmaradt közülük, de többségüknek nyoma veszett, senki se tudott róluk. Van-e remény a felkutatásukra? És szabad-e egy hiányos kiadvánnyal fájdítani a még élők szívét, hogy az ő tablójukat miért nem tudták közreadni? De a rutinos szerkesztő, több hasonló könyv ötletgazdája, Molnár László megnyugtatta a tantestületet, hogy sok ötlete van a hiányzó tablók felkutatására, bátran vágjanak hát bele a nagy kalandba.

És így tettek. A gimnázium tanárai közül Trenyik Jánosné és Horváthné Varga Ildikó vállalta magára a gyűjtőmunka szervezését, amelynek részletei külön kiadványt érdemelnének. És meglepő módon, a legváratlanabb helyekről és módokon, elkezdtek jönni a rég elveszettnek hitt tablók. Bár a végeredmény a 100 %-ot azért nem érte el, de a siker így is egyértelmű: az 1908 és 2010 közötti időszakban végzett 288 osztályból 265-nek a tablóját, illetve néhánynak az osztályképét sikerült közzétenni, és a hiányzók nagyobb része (összesen 20 tabló) a második világháborút megelőző évekből veszett el.

A könyv előszavából idézem Borenszkiné Imre Éva gondolatát: "Jubileumi kiadványunk, a Tablók Könyve közel 300 tablót, illetve csoportképet tartalmaz... Megőrzésük, megbecsülésük valódi értékmentő munka. Személyes értéket jelentenek a képeken szereplőknek, az ő leszármazottaiknak, és tudományos értéket hordoznak a kutatók számára... Abban a reményben ajánlom a könyvet minden egykori és jelenlegi tanítványunknak, kollégánknak, a gimnáziumhoz kötődő családoknak, hogy a képek szemlélésével, az emlékek felidézésével szívükben megmaradnak örök balassisnak."

Rövid köszöntőjében Molnár László, a könyv szerkesztője kiemelte, hogy a Tablók Könyvének első kiadásában saját iskolájának tablóit jelentette meg, majd évekig csupán hobbiból foglalkozott néhány további gimnázium emlékeinek összegyűjtésével. Idővel azonban feladta korábbi hivatását, és most már jónéhány éve főállásban ezzel tölti az idejét. Évente 6-8 hasonló mű jelenik meg országszerte, és örömmel látja, hogy milyen örömet tud szerezni ezekkel a kiadványokkal az egykori diákoknak és leszármazottjaiknak. A Balassi Bálint Gimnáziumban különösen sikeresnek tartja a munkáját, mert nagyon magas arányban gyűltek össze a régi tablók. Ebben jelentős szerepük volt a gimnázium tanárainak, de az egykori diákok aktivitása is példaértékű. Ajánlja a könyvet az egykori és a mai diákoknak egyaránt, hiszen ezek a képek nem csak a rajtuk szereplőknek, de az ismerősöknek, rokonoknak, barátoknak is örök emléket jelentenek.

Az ünnepség zárásaként a jelenlévők megrohamozták a könyvárusító helyet, ahol szép számmal fogytak az elsőnapi ünnepi bélyegzővel is ellátott gyűjtemények. És aki ügyes volt (mint pl. én is!), az a szerkesztő saját kezű dedikációját is begyűjthette, tovább növelve ennek a szép könyvnek az eszmei értékét!

A könyvbemutató képeit nagyobb méretben is megtekinthetik Fényképalbumunkban. A kiadvány megvásárlásának a lehetőségéről az alábbi linken lehet tájékozódni.

Lejegyezte:  Deák Ottó