Pannónia motorkerékpár múzeum Balassagyarmaton ?

Miért is ne?

 

 

Gyomaendrőd, Európa-híresnek mondott, színvonalas veterángép kiállítása sok látogatót vonzott, de a tulajdonos, mondván Jehovának szenteli ezután életét, nemrégen bezárta a múzeumát.

 

Bodrogkeresztúron, a Magyar Motorok Múzeuma, ahol 18 db motor látható, már jobb és aktuálisabb példát mutat, ezt még az interneten is jó nézni.

 

Igen, ebben a két, városunknál kisebb településen sikerült az, amihez hasonlót valaki Balassagyarmaton is tervez létrehozni.

 

Balassagyarmaton ifj. Szakács László gépészmérnök 1995 óta gyűjt Pannónia motorkerékpárokat, és országos szinten is jelentős Pannónia gyűjteményre tett szert.

 

Olyan gyűjteményre, amely már megérett arra, hogy állandó kiállítás formájában a nagyközönség is megismerhesse.

 

Hazánkban sehol sincsen Pannonia Motorkerékpár múzeum! Balassagyarmaté a lehetőség, hogy tud-e élni vele a város?

 

A jogi részletekkel egyelőre ne bajlódjunk, múzeum vagy gyűjtemény, bemutató terem vagy valami más, Lászlót inkább az foglalkoztatja, hogyan tudná szülővárosa részére átadni kedvenc gyűjteményét.

 

Két nógrádi település, Rétság és Bercel már felajánlotta befogadó szándékát, de a lokálpatriotizmus még erősebb.

 

De miből is áll a kb. 5 millió Ft eszmei értékű gyűjtemény?

 

Nos, 20 db kiállítható állapotú és további 13 db restaurálandó motorkerékpárból, 7 db oldalkocsiból, 2 db utánfutóból, 4 db ún. stabilmotorból, de van itt még számtalan gépkönyv, műszaki rajz, kezelési utasítás, és még megannyi műszaki ritkaság, benzinkutak stb.

 

Egy nagy darab magyar technikatörténet, hiszen a Pannónia motor a Csepel Művek terméke, egy igazi hungaricum, igen tudjuk, nem Yamaha, nem Suzuki, de éppen ez adja értékét. Ez az a motorkerékpár típus, amiből a legfiatalabb is 27 éves, de még mindig lehet látni néha az utakon.

 

Szakács László gyűjteményének idáig hét időszakos kiállítása volt, a legutóbbi a balassagyarmati Kiss Árpád Ált. Iskolában. Az ott tapasztalt érdeklődés adott további lendületet terveihez és célt, hogy ezeket, az általa helyreállított műszaki ritkaságokat még többekkel megismertesse.

 

Kell egy csapat - mondta Mándi Iván Minarik Edéje a Régi idők focijában.

 

Kell egy hely - mondhatnánk ma, ennek a gyűjteménynek a képeit nézve.

Kellene egy hely, egy kiállító terem a várostól, azután talán mások is megmozdulnak. Például a helyi vállalkozók, a helyi vagy távolabbi üzemek, a magyar ipartörténet támogatói, szerelmesei. Ha máshogy nem megy, így lehetne a működtetéshez segítséget találni, de a sokat hangoztatott városi és régiós gazdaságfejlesztési elképzelések is reménnyel töltik el Szakács Lászlót. Elképzeléseivel korábban, de a közelmúltban is megkereste a város vezetőit, talán most nagyobb sikerrel.

 

Végezetül szemezgessünk a 2006-os kiállítás vendégkönyvéből:

 

-     Kár, hogy nem állandó kiállítás

-     Nagyon szép, kultúrált, rendezett kiállítás. Lehetne többször is, esetleg egy múzeumot összehozni

-     Örülök, hogy egyszerre ennyi csodálatos motort láthattam. Egy állandó kiállítást kell szorgalmazni.

-     Nagyon szépen létrehozott kiállítás, rendkívül kedves kiállítás vezetővel. Remélhetőleg nem ez az egyetlen alkalom, hogy ezt a páratlan gyűjteményt így egyben látni lehessen. Óriási élmény volt, reméljük sokáig megmaradnak ezek a motorok.

-     Érdekes volt a kiállítás, egy életre szóló élménnyel lettünk gazdagabbak!

-     Szóhoz sem tudok jutni, olyan jók ezek a mocik!! Csináljatok ilyet máskor is! Nagyon jó!

-     A főnővér még meg is könnyezte

-     Az Isten áldja meg azokat, akik nem hagyják elkallódni a múlt emlékeit

-     Gratulálok, végre megmozdult Gyarmat motoros élete!

-     Tegnapelőtt már jártam itt, de visszahúzott a szívem ezekhez a régi jó gépekhez. Nagyon jó volt a kiállítás

-     Amit itt láttunk, az érték: technikatörténeti és kultúrtörténeti. Mindez itt van Balassagyarmaton! Garázsban, sufnikban méltatlan körülmények között tárolva. Megérdemelne egy olyan helyet, ahol állandó jelleggel elhelyezhető a gyűjtemény, és a széles közönségnek látható formában kerülnének kiállításra a darabok. Bgy. város vezetői figyelem!

 

 

Ifj. Szakács Lászlóval hosszabb interjú olvasható a: http://www.bikerock.hu/e107_plugins/content/content.php?content.53 oldalon.

 

A legutóbbi kiállítás (2006. aug.) képei pedig megtekinthetőek a: http://www.kep.tar.hu/apae/50353171#2 oldalon