Képeslapok a városról és környékéről


Nem mondható, hogy Balassagyarmat túlzottan elkényeztetné azon látogatóit, akik képeslapot, idegenforgalmi emléktárgyakat, netán videó vagy DVD filmet akarnak vásárolni vagy ismerőseiknek, barátaiknak küldeni a városról vagy a régióról.
Amikor ezirányban kutakodtunk, gyorsan bezárult a kör. A városról három színes képeslapot találtunk, az örömtelien elismerendő hogy a Civitas Fortissima lap képminősége, beállítása, betűtípusa első osztályú, de a másik két képeslap is méltó párja lehet. A mai világban nem jelenthet nagy akadályt, de költséget sem, video vagy DVD anyag készítése idegenforgalmi célokra, de ilyennel nem rendelkezik a város ( ismeretünk szerint a régió sem, és ez még nagyobb hiba).

Balassagyarmat napjainkban


Civitas Fortissima

A Civitas Fortissima Emlékmű, Párkányi Raab Péter alkotása


Gyarmati anzix

Balassagyarmati anzix (Az új Művelődési Központ, a Megyei Bíróság épülete, a volt Vármegyeháza és a Civitas Fortissima emlékmű)


A vizek városa

Balassagyarmat, a vizek városaAnnak érdekében hogy ezt a kis összeállítást megerősítsük, közzéteszünk még néhány régebbi képet a városról, és kuriózum jelleggel olyan, vasúti közlekedéssel kapcsolatos képeslapokat is, amelyeket Gere József készített és bocsátott rendelkezésünkre.

Régi képeslapok a városról


Hősök szobra

A Hősök szobra a Palóc ligetben


Vármegyeháza

A Vármegyeháza épülete


Törvényszéki palota

A Törvényszéki Palota (ma a Megyei Bíróság) épülete


Római katolikus templom

A római katolikus templom a főutcán


Rákóczi úti látkép

A Rákóczi fejedelem út a Városházával


Rák szálló a Megyeházával

A Rák szálló és a Megyeháza


Balassagyarmati anziksz anno...

Összeállítás a város középületeiről


Törvényszéki Palota

A Törvényszéki Palota épülete a Rákóczi fejedelem úton


A Pénzügyi Palota

A Magyar Királyi Pénzügyi Palota épülete


A Városháza

A Városháza épülete


A Múzeum

A Nógrádvármegyei Múzeum impozáns épülete


Összeállítás a város középületeiről

Középületek a városban anno...


Képeslapok a Helytörténeti Gyűjtemény anyagából

Ezúton köszönjük meg a Városi Könyvtár illetve a Helytörténeti Gyüjtemény munkatársainak a bemutatott régi képeslapok átadását és a közzétételük engedélyezését.
Képeslapok innen és onnan

A balassagyarmati vasútállomás épülete az 1930-as években

A balassagyarmati vasútállomás az 1930-as évek végén. Az állomás, amely a mai Bajcsy u. tengelyében helyezkedett el, a háborúban bombatalálatot kapott és használhatatlanná vált. Bár újjáépíthető lett volna, a politikának már nem állt érdekében a klerikáris városban egy, a korábbival megegyező méretű épület helyreállítása. Így a maradék épületrészt is felrobbantották és 1951-ben ebből épült meg Vácott a Pályafenntartás épületegyüttese. A mai MÁV főépület csak a régi üzemi területe volt.
Egy megfelelő MÁV felvételi épület megépítése régi tartozás, amely elodázhatatlan. Az autóbusz pályaudvar elhelyezése a MÁV területének egy részén és közös használatú felvételi épület egyszerre több gondot is megoldott volna. Az autóbusz pályaudvar tervezett elhelyezése a város másik végén közlekedésileg kettészakítja a várost, nehezítve igy az utazóközönség helyzetét, átgondolatlan városvezetői döntés volt. De erről bővebben majd más csatornákon.

A Duna-Ipolyvölgyi Helyiérdekű Vasút Nógrád állomása az 1910-es évek elején

A Duna-Ipolyvölgyi Helyiérdekű Vasút Nógrád állomása az 1910-es évek elején (vízfestmény). A mozdony bizonyára még sokunk számára ismerős.

A balassagyarmati felvételi épület 2002. januárjában

Az 1945-ben "ideiglenesen kialakított" balassagyarmati felvételi épület 2002. januárjában.

Drégelypalánk állomása 2005-ben

Drégelypalánk állomása 2005-ben. Az állomás szintén megsérült a világháborúban, de az eredeti emeletes épületet helyreállították, igy több szerencsével járt, mint gyarmati társa, vagy már nem volt szükség több téglára Vácott.