JAGYUTT PÉTER
mestercukrász részére,
a cukrász mesterség több évtizedes kiemelkedő színvonalú művelése, a
város jó hírnevének önzetlen szolgálata, valamint a helyi turisztikai vonzerő
fokozása érdekében kifejtett munkássága elismeréseként, a
kitüntető címet adományozza.
Jagyutt
Péter 1947-ben született Balassagyarmaton, mindkét szülői ágon vendéglős és
cukrász család gyermekeként. Édesapja Losoncon volt híres cukrász, akit
családjával együtt előbb Budapestre telepítettek ki, végül Balassagyarmaton
leltek otthonra.
Középiskoláit városunkban
végezte, előbb mezőgazdasági technikumban tanult, majd az érettségire való
felkészüléssel együtt a cukrász szakmát is elsajátította. Szakmaszeretetére
jellemző, hogy már diákévei alatt a Szakma Kiváló Tanulója címmel jutalmazták
tehetségét.
Első munkahelye a budapesti Béke
Szálló volt, ahol díszítőcukrászként kereste kenyerét. 1971-től 1974-ig a helyi
Ipoly Szálló üzletvezető-helyetteseként dolgozott. A család Krisztina nevű
kislánya 1977-ben született meg.
Ismereteinek átadását mindig
fontosnak tartotta, így Balassagyarmaton és Salgótarjánban szakoktatói
tevékenységet végzett hosszú éveken keresztül. A vendéglátó ipari üzemgazdász
diploma megszerzése jól szolgálta későbbi munkáját; évekig ő volt a Nógrád
megyei Vendéglátó Ipari Vállalat balassagyarmati kirendeltségének vezetője,
majd 1981-ben útjára indította családi vállalkozását a kis Orchidea
Cukrászatot. 1990-ben nyitotta meg az Orchidea Cukrászdát azon a helyen ahol ma
is várja a vendégeket.
Jagyutt
Péter tudását nem öncélúan gyarapítja a szakmai ismeretek megszerzése óta,
melynek bizonyítéka számtalan, szintén kiváló színvonalú munkát végző
tanítványa, valamint az országos és nemzetközi cukrászversenyeken elért
kimagasló saját eredményei. 1991-ben sok-sok fordulón túljutva, embert és
szakembert próbáló 24 órás versenyen Aranysapka-díjat nyert, 1992-ben
miniszteri kitüntetésként megkapta a Kiváló Cukrász címet. 1993-ban a Kaliforniai
Mazsola Tanács pályázatát elnyerve magyar mazsolás-sütemények bemutatására kap
lehetőséget japán öt nagyvárosában három héten keresztül. 1994-ben Magyarország
kisipari cukrászai közül elnyeri a stuttgarti világbajnokságon való indulás
jogát, majd ugyanebben az évben Szingapúrban tárja
kiváló ismereteit a szakmai közönség elé.
Közéleti szerepvállalása is
ismert; több szervezetben tölt be kuratóriumi, felügyelő bizottsági, szakmai
érdekvédelmi szerepet. Három évig volt elnöke a Nógrád megyei Kézműves Kamarának.
Gyakori előadója országos szakmai továbbképzésnek és tanfolyamnak, több szakmai
könyv írója, szakkönyv lektora, a szakképzésben alkalmazott tantervek
összeállítója. A városban zajló közösségi események szponzoraként több
alkalommal tett tanúságot önzetlenségről, segítő, támogató szándékáról.
1989-ben anyagi áldozatvállalása jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a városban
útjára indulhatott a kábeltelevízió hálózat építése és a helyi televíziós
műsorszolgáltatás.
Ezúton köszönjük meg Jagyutt Péter úrnak, hogy eddigi élete során is kimagasló
színvonalon alkotott mestercukrászként, több évtizeden át önzetlen közéleti
szerepvállalást tanúsított városunkban, melynek méltó elismeréseként a
Képviselő-testület a BALASSAGYARMAT
DÍSZPOLGÁRA kitüntető címet adományozta számára.