Jó alkalom a megye építészeinek találkozására, visszapillantásra, az építészeti tevékenység publikálására a Nógrád Megyei Építész Kamara által szervezett októberi rendezvény sorozat, melynek idén is Salgótarján, Balassagyarmat, Szécsény és Pásztó voltak a helyszínei.

 

A 21. sz. főközlekedési út csomópontjainak építését tekinthették meg az érdeklődők tanulmányi kirándulás keretén belül.

 

A Salgótarján-Eresztvény Látogatóközpontban október 5-én nyitotta meg Kenyeres István építész, a Nógrád Megyei Építész Kamara elnöke az Építészet Hónapját. Ekkor került átadásra az "ÉV ÉPÍTÉSZE 2015" díj Balázs Ferenc építész részére.

 

Az előadás sorozat a Novohrad-Nógrád Geopark bemutatásával kezdődött. A tevékenységeket Anderko Erika elnök és Molnár Katalin ügyvezető igazgató ismertette.

 

Október 15-én a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban A királynék vára, a várak királynéja: Diósgyőr címmel Cséfalvay Gyula "Pro architectura" díjas építész, felelős tervező és Botos Judith építész, vezető tervező ismertették diósgyőri vár rekonstrukciós munkáit.

 

 

 

DRÉGELY VÁRA (fotó: nmek.hu)

 

 

A balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Csikász-termében október 19-én két előadás hangzott el.

 

Dr. Mordovin Maxim régész, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem adjunktusa A drégelyvári déli ágyútorony feltárása 2013-2014-ben című előadásában ismertette az ásatások körülményeit, eredményeit.

 

Őze János építész, Balassagyarmat megbízott főépítésze a balassagyarmati várról fellelhető adatokat foglalta össze. Mint ismeretes, célzott régészeti feltárás még soha sem történt, csak leletmentésből származó adatok állnak rendelkezésre.

 

 

C:\Users\Nagy Angela\Pictures\00-BGY\BGY-ÚJAK\2015-10-19-ÉP-HÓ\yx-DSCF8950_copy_copy_copy.jpg

 

MORDOVIN MAXIM

 

 

C:\Users\Nagy Angela\Pictures\00-BGY\BGY-ÚJAK\2015-10-19-ÉP-HÓ\yx-DSCF8968_copy_copy.jpg

 

ŐZE JÁNOS

 

 

Szécsényben a ferences szegénygondozó nővérek egy régi iskolából 31 fős színvonalas szeretetotthont alakítottak ki. Október 21-én alkalom nyílt az épület megtekintésére a tervező vezetésével.

A rendezvény a Szögletes bástyában folytatódott, ahol Csanády Mátyás Gábor DLA vezető építésztervező ismertette a Betánia ferences szeretetotthon tervezési és építési folyamatát.

 

Kovács Krisztián helytörténész Uradalmi épületek a Ráday família Nógrád vármegyei birtokain a 18-19. században címmel kutatásainak egy részterületét vázolta fel.

 

 

 

 

 

BETÁNIA SZERETETOTTHON ÉS KÁPOLNÁJA

 

 

A balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Csikász-termében október 26-án Kovács Gábor építész tartott előadást A neobarokktól a modernig - Wälder Gyula építészete címmel.

Wälder Gyula tervei szerint több jelentős középület épült Balassagyarmaton is (postahivatal, plébánia, múzeum, pénzügyi palota, kórházi elmeosztály stb.)

 

Október 27-én a pásztói Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ adott helyt a rendezvénynek.

Cserhát Natúrpark - "új lehetőség a vidékfejlesztésben" címmel Ispánné Péter Éva tartott előadást, A hollókői vár építéséről Komjáthy Attiláné Kremnicsán Ilona vezető építésztervező tájékoztatta a hallgatóságot.

 

 

 

HOLLÓKŐ VÁRA (fotó: nmek.hu)

 

 

Október 29-én a  salgótarján Dornyay Béla Múzeumban A füzéri vár építéséről Rudolf Mihály DLA Ybl díjas, Pro Architectura díjas építész tartott előadást.

A szecesszió Losoncon címmel Böszörményi István tanár, helytörténész mutatta be az elbontott és a még fellelhető, romjaikban is gyönyörű szecessziós épületeket.

 

Az építészet hónapja rendezvényeit rövid értékelés után Kenyeres István építész, a Nógrád Megyei Építész Kamara elnöke bezárta.

 

 

Összeállította: Nagy Angela

2015. november