Magyar érdek vagy ellenakarat - a történelem visszaköszön, avagy 89. éve történt a cseh kiverés Balassagyarmaton

 

 

Balassagyarmat városa, a Civitas Fortissima, 2008. január 29-én, a cseh kiverés 89. évfordulóját ünnepelte, annak emlékét, hogy 1919. januárjában önmagát védte meg a város a határokat előrajzolni akaró cseh csapatok ellenében.

 

A városi ünnepségek helyszínei az eddig megszokottak voltak: rk. temető, vasútállomás, városháza emlékfala, volt megyeháza, mint az ünnepi testületi ülés helyszíne, de idén a Civitas Fortissima emlékmű előtt, a városközpontban zajlott a polgármesteri emlékezés.

 

A temetőben az elesett hősök sírjának megkoszorúzásával kezdődött az ünnepségsorozat, beszédet Arató János, a Szondy György Szakközépiskola igazgatója mondott, majd a szebb napokat látott vasútállomáson, az eseményeket megörökítő emléktábla előtt gyülekezett számos gyarmati polgár. Örömmel láthattuk, hogy a munkanap ellenére milyen sokan jöttek el már erre az eseményre is, nemcsak iskolások, szavalatukkal a műsort színesítő fiatalok, hanem valamennyi korosztály képviselői. Az ünnepi beszédet itt Halmosi István, a Kiss Árpád Ált. Iskola igazgatóhelyettese tartotta.

 

Felidézte a korabeli harcok mozzanatait, a kiemelkedő személyiségeket, a polgárok áldozatvállalását, de kitért arra is, hogy a harcok kimenetele sokszor kétséges volt, katonai segítséget, támogatást alig kaptak a védelemhez és a helyi tettekkel kellett kiigazítani a kormánytól érkezett gyakran ellentmondásos utasításokat.

 

-Az, hogy most városunk nem Szlovákiához tartozik, elődeink tetteinek köszönhető. Különösen kegyeletsértő velük szemben, hogy napjainkban azt a vasutat kívánják megszüntetni, amely védelméért többen életüket is áldozták.

 

 

 

A Civitas emlékműnél a Szent Imre Keresztény Általános Iskola és Gimnázium tanulói adtak műsort (jó volt hallani a Kormorán dalokat) majd Medvácz Lajos polgármester mondott ünnepi beszédet.

 

- Bátorság és hazaszeretet a záloga a nemzet haladásának. Tudják meg a jó szándékú magyarok, mit cselekedett Balassagyarmat, önzetlenségből és áldozatvállalásból példát mutatott. Erkölcsben és hazaszeretetben pedig nincs alku - ezek voltak beszédének legfőbb üzenetei.

 

Bár ez utóbbi mondat gyakorlati valóságát napjaink történései megkérdőjelezik, de a beszéd kétség kívül lelkesítő és jól komponált volt.

 

A Városháza falánál, a rendszerváltozást követően visszaállított emléktáblánál koszorúztak a pártok, egyesületek, civil szervezetek képviselői, a harcokban résztvettek családtagjainak leszármazottai, de a Magyar Gárda Nógrád megyei szervezetének tagjai révén az aktuálpolitika is képviseltette magát. A valamennyi eseményen megjelent 10-12 tagú gárda ezen a helyszínen koszorúzott is. Gyér taps fogadta a csapatot, a tetszésnyilvánítást az emberek egyébként sem érzik ilyen eseményen helyénvalónak. Megjelenésük már korábban is bizonyos orientációs zavarokat okozott több résztvevőben, de a városvezetés ekkor még kivágta magát, - kérem, ez nyilvános rendezvény.

A legutóbbi testületi ülésen az MSZP képviselője azonban már elhatárolódást sürgetett. Ezt az ügyet jogászok vizsgálják meg, - volt az elnapoló döntés.

 

Nos, így járt Balassagyarmat a Magyar Gárdával. A volt megyeháza nagytermében, a díszpolgári és Pro Urbe elismerések átadása majdnem teltházzal, de már gárdamentesen zajlott.

 

A cseh kiverés eseményeit a köztudatba visszahozó, és a történelmi időket azóta is rendszeresen megjelenítő városi civil szervezet elnöke, dr. Szakács Zoltán méltatta a múlt eseményeit, elődeink hazafiságát.

 

A díszpolgári és Pro Urbe díjakat Medvácz Lajos polgármester adta át.

 

Díszpolgári címet kapott:

Dr. Bartal Gábor, a Kenessey Albert kórház

belgyógyász főorvosa,

Dr. Ibrányi Endre orvos (posztumusz)

A kitüntetést a Budapesten élő fia, dr. Ibrányi Endre főorvos vette át

 

Balassagyarmatért díjat kapott:

Láng Mihály,

a Palóc Kertbarátkör elnöke

Csábi István,

előadóművész

-     Dr. Papp Béla, a Polgármesteri Hivatal önkormányzati és szervezési osztályának közelmúltban elhunyt vezetője. (posztumusz)

A díjat özvegye, dr. Makka Éva vette át.

 

Itt említendő meg, hogy két jelöltet - dr. Ibrányi Endrét és Csábi Istvánt - Baráti Körünk javasolta az elismerésre.

 

Az ünnepség a Balassagyarmati Dalegylet műsorával ért véget, akik Ember Csaba karnagy vezetésével Verdi Nabucco c. operájának dalrészleteit adták elő.