EMLÉKHELYAVATÁS A NEMZETI ÜNNEPEN

 

 

2016. október 23.

 

 

Kiemelkedő volt a balassagyarmati ünnepi események sorában az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján az új emlékhely felavatása. A város első 56-os emlékhelye a temetőben, egy kopjafa felállításával létesült még 1991-ben, húsz éve állítottak emléktáblát a Forradalmi Bizottságnak az egykori pénzügyi palota homlokzatára, 2006-ban avatták fel a Palóc ligetben a forradalomra emlékeztető szoboregyüttest. Az idei ünnepségsorozat is itt kezdődött, de előtte még utcanévadásra került sor az emlékezés jegyében.

 

 

Balassagyarmat Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy határozott, hogy utcát nevez el Dr. Magyar Pálról, a halálra ítélt ügyvédről a forradalom hatvanadik évfordulóján. A Nyírjesi utat a Kandó Kálmán utcával összekötő, eddig névtelen utca kapta az új nevet: Dr. Magyar Pál utca. Medvácz Lajos polgármester az avatáson méltatta az utcanévadó életpályáját, kiemelte, ez csak egy szerény gesztus a sokat szenvedett elődök iránt.

 

 

Dr. Magyar Pál (1922-2007) Balassagyarmaton született, 1948-tól ügyvédi irodája volt a városban. 1956 októberében a Járási és Városi Ideiglenes Nemzeti Forradalmi Tanács titkárává választották. A tanács decemberben feloszlatta magát. 1957 februárjában letartóztatták, első fokon halálra ítélték, másodfokon nyolc évet kapott. 1962-ben szabadult. Évekig cementgyári munkás volt, majd vállalati jogtanácsos lett. Városunk díszpolgára (1992).

 

 

 

 

 

 

Ragyogó napsütésben, teljes őszi pompával várta délután a liget az emlékezőket. "A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem" - nyitotta egy Bibó-idézettel az ünnepséget a műsorközlő. Majd a Himnusz eléneklése következett.

 

 

 

 

 

 

 

Fábri István és Csordás Anett előadásában elhangzott: Csanádi Imre: Az 56-os évre és Gazdag Erzsi: Ifjúság, Te vagy a Csillagunk című műve. Cseri Erika és László Péter Tóth Bálint: Örök béke és László Péter: A szabadságért című költeményét tolmácsolta.

 

 

 

 

          REGÉCZI NAGY LÁSZLÓ, ÁBEL GYÖRGY                                                  LÁSZLÓ PÉTER

 

 

Emlékbeszédet mondott Regéczi Nagy László, 56-os elítélt. A megemlékezésen részt vett a hősi halált halt Ábel Lajos fia, Ábel György, valamint Kiss Tamás és Ponyi Gyula is.

 

 

 

 

 

Regéczi Nagy László (92) nyugállományú dandártábornok, 1944-ben hivatásos honvédtiszt, a II. világháborút követően 1949-1957 között brit követségi alkalmazott volt. Az 1956-os forradalomban vállalt szerepe miatt 15 év börtönre ítélték, 1963-ban szabadult. 1990-ig segédmunkás, illetve állástalan fordító volt. 1990-1995 között a köztársasági elnök hivatalának főosztályvezetője, majd a köztársasági elnök szárnysegédje, ezredes. 1996 óta a Történelmi Igazságtételi Bizottság elnöke. Tagja a Szabadságharcosokért Alapítványnak és a Történelmi Filmalapítvány kuratóriumának.

 

 

 

 

 

Az ünnepségen közreműködött a Balassagyarmati Dalegylet Ember Csaba karnagy vezetésével, elhangzott a Jubilate és a Magyar ének c. kórusmű.

 

A mécsesek meggyújtása után az emlékezők átvonultak az emlékhelyavató ünnepségre, az egykori pénzügyi palotához.

 

A Deák Ferenc utcából meglepetésszerűen fiatalok csapata jelent meg, az ismert 56-os jelszavak hallatszottak, előkerültek a fegyverek, a felbontott utcakövek is értelmet kaptak, forradalmi hangulat uralkodott el. Megérkeztek a motorosok, röplapokat osztottak, a magyar zászló is pillanatok alatt átalakult.

 

 

 

 

 

Aki magyar, velünk tart ma című forradalmi jelenet előadásában közreműködtek: a Gyarmati Színkör, a Tormay Cécile Irodalmi és Történelmi Társaság, a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport, a Balassi Bálint Gimnázium és a Dózsa György Általános Iskola diákjai, valamint a Pannónia Motorkerékpár Múzeum munkatársai a motorokkal. Az előadást Bileczné Nyíregyházi Ágnes és Jusztin Gizella rendezte. További felvételek a képtárban tekinthetők meg.

 

 

Az ’56 szellemiségét és hangulatát megidéző jelenet után Balla Mihály országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, majd Fodor József: Viharban című költeménye következett Szunyog László előadásában.

 

 

" Ma már nyilvánosan emlékezhetünk hőseinkre. 1956 mindannyiunk ünnepe, akik a demokrácia, a szabadság, a szolidaritás és a nemzeti önrendelkezés hívei vagyunk. A 60. évfordulón Balassagyarmat Város Önkormányzata új emlékhely állítással tiszteleg 1956 ma is érvényes eszméjének. Tisztelettel, megbecsüléssel emlékezünk mindazokra, akik mindent kockáztatva a nehéz időkben is kiálltak a szabadság mellett, akik a magyarság jövőjéért életüket áldozták, akiket megkínoztak, akikben soha el nem múló sebeket ejtettek." (Gondolatok Balla Mihály beszédéből)

 

 

Medvácz Lajos polgármester átadta a sztélét, mely tükrözi annak az épületnek a motívumait, ahol a Forradalmi Bizottság 56-ban megalakult.

Emléktáblán örökítette meg a városi önkormányzat Balassagyarmat börtönbüntetésre ítélt harminc 1956-os hősének nevét. Az emléktáblát Medvácz Lajos polgármester, Ábel György és Varga Lajos, a BBG egykori tanára, 56-os elítélt leplezték le.

 

 

 

 

 

BALLA MIHÁLY, MEDVÁCZ LAJOS, ÁBEL GYÖRGY, VARGA LAJOS

 

 

 

 

 

Az emléktábla leleplezése után Sztancsik József az Új Ember 1956. november 4-i számában megjelent, Mihelics Vid: Az igazi forradalom című írását tolmácsolta. Gát István: Lobogtasd a zászlót című versét Csallóné Majoros Erzsébet adta elő.

 

 

 

 

 

Az emlékhelyen koszorút helyeztek el intézmények és társadalmi szervezetek képviselői: Balassagyarmat Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala, Civitas Fortissima Kör, Balla Mihály országgyűlési képviselő, Nógrád Megye Önkormányzata, Nógrád Megye Kormányhivatal Balassagyarmati Járási Hivatala, Balassagyarmati Fegyház és Börtön, Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Balassagyarmati Rendőrkapitányság, Fidesz-, KDNP-, Jobbik Magyarországért-, MSZP Balassagyarmati Szervezete, Magyar Hadigondozottak Országos Szövetségének Balassagyarmati Tagozata, Vitézi Rend, 64 Vármegye Mozgalom, KLIK Balassagyarmati Tankerülete, Balassi Bálint Gimnázium, Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Madách Imre Kollégium, Balassagyarmat város általános iskolái, Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola, Városi Bölcsőde és a szülők, Szent Erzsébet Idősek Otthona, KÉSZ balassagyarmati elnöksége, Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Egyesület, Ipoly Erdő Zrt.

 

 

 

 

 

Az emlékhely avatásának szép ünnepélye a Szózat hangjaival zárult.

Medvácz Lajos polgármester meghívta a közösséget a vármegyeházára, az ünnepi képviselő-testületi ülésre, ahol átadásra kerültek a város szakmai díjai.

 

 

 

 

 

BALASSAGYARMAT KIVÁLÓ PEDAGÓGUSA DÍJAT KAPTÁK:

Farkas Mihályné

óvodapedagógus, a Cseperedő tagóvoda vezetője

Pintérné Péter Eleonóra

biológia-technika szakos tanárnő

Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola

Jancsó Péterné

magyar nyelv és irodalom, történelem szakos középiskolai tanár

SSzC Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 

BALASSAGYARMAT KULTURÁJÁÉRT DÍJAT KAPTA:

Franka Beáta

karvezető, szolfézs és zeneelmélet tanár

Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola

 

BALASSAGYARMAT EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT DÍJAT KAPTA:

Dr. Szakács Zoltánné Dr. Kadosa Ildikó

pszichiáter, addiktológus, osztályvezető főorvos

Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet

 

BALASSAGYARMAT SPORTJÁÉRT DÍJAT KAPTÁK:

Taskó András

testnevelés-földrajz szakos általános iskolai tanár

Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola

Benkő Zsoltné

a Vitalitás Sportegyesület elnökségi tagja, a Szabadidő Szakosztály vezetője

 

BALASSAGYARMAT SPORTJÁÉRT DÍJAT KAPTAK:

Palóc Triatlon

szervező, rendező csapata

Fido Állatmentő Alapítvány

 

BALASSAGYARMAT SPORTJÁÉRT DÍJAT KAPTA:

Kajdy Norbert

tűzoltó törzszászlós, megbízott rajparancsnok

 

 

 

 

BALASSAGYARMAT JÓ TANULÓJA ÉS JÓ SPORTOLÓJA DÍJAT KAPTAK:

Almásy Rebeka, látványtánc

Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola

Bilák Máté, sakk

Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola

Ispán Daniella, kézilabda

Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola

Lavrik Jázmin, Kyoksuhin karate - Vitalitás SE

Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola

Major Julianna, Kyoksuhin karate - Vitalitás SE

Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola

Major Levente, Kyoksuhin karate - Vitalitás SE

Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola

Ódor Vivien, kalapácsvetés, diszkoszvetés, erőemelés - Vitalitás SE

Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium

Szokolóczi Áron, kézilabda

Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola

Lavrik Jázmin, Kyoksuhin karate - Vitalitás SE

Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola

Velkey József, kézilabda - Palóc Pumák SE

Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános

Veres Anna Elánia, labdarúgás, mezei futás

SSzC Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Veres Anna Elánia, asztalitenisz - BADISZ VSE

SSzC Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Hrahovszki Éva, látványtánc - Vitalitás SE

SSzC Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Szigeti Panna, díjugratás - Pusztaszántói Lovas SE

SSzC Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 

 

 

 

 

Az ünnepi képviselő-testületi ülés büszkeséggel és köszönettel nyugtázta azon polgárainak szakmai teljesítményét, akik kimagasló megyei vagy országos eredményeket értek el, díjakat, kitüntetéseket kaptak.

 

 

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta

Oborni Teréz

Az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, tudományos titkára

 

A Magyar Tudományos Akadémia Akadémiai Díjában részesült

Veres Gábor

fizikus, az ELTE docense, a CERN munkatársa, Balassagyarmat díszpolgára

 

A Magyar Drámapedagógiai Társaságnak a Gyermekszínjátszás Patrónusa díját kapta

Jakus Julianna

a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársa

 

Eötvös-díjban részesült

Melo Ferenc

a Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola egykori igazgatója

 

Apáczai Csere János-díjban részesült

Görög Imréné

a Kiss Árpád Általános Iskola igazgatója

 

A Pedagógusok Szakszervezetének Eötvös József-emlékérmét kapta

Hangodi Zsuzsanna

óvodapedagógus, Központi Óvoda Nyitnikék Tagóvodája

 

Junior Prima Díjban részesült

Tóth Bálint

kürtművész, a Magyar Állami Operaház első kürtöse

 

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült

Dr. Csekey László

pszichiáter, osztályvezető főorvos, Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet

Nógrád megye és Balassagyarmat díszpolgára

 

Nógrád megye Szondi György Díjában részesült

Diósi Donát

tűzoltó alezredes

 

Nógrád megye Gazdaságáért Díjban részesült

Bukovszky Győző

vállalkozó

 

Nógrád megye Veres Pálné Díjában részesült

Tóth Miklós

trombitaművész, zenepedagógus

 

Nógrád megyéért Díjban részesült

Biztosabb Jövőért Közhasznú Egyesület

 

Büntetés-végrehajtási dandártábornokká lépett elő

Dr. Budai István

bv. ezredes, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka

 

 

Összeállította és fotók: Nagy Angela

2016. október