ÚTON

SZ. VÉGH ERZSÉBET ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁSA

a Palóc Múzeumban

 

2019. június 22.

 

 

"Hogy miért festek? A festés öröméért, amely megnyugtat, feltölt, és olyan emberekkel hoz össze, akik hozzám hasonlóan látják a világot, ezért pontosan értik, amit képeimmel elmondok. Jó közöttük lenni" - mondta egy korábbi interjúban Sz. Végh Erzsébet.

 

A Palóc Múzeumban most alkalom nyílt arra, hogy alkotásaiból bővebb válogatást mutasson be a művésznő az érdeklődő közönségnek. A Múzeumok Éjszakája 2019 programsorozatában nyílt meg Sz. Végh Erzsébet életmű-kiállítása.

 

A közönség figyelmébe Dr. Lengyel Ágnes múzeumigazgató ajánlotta a kiállítást. Balázs Sándor művészeti író, művészetkritikus ismertette az életmű bemutatott darabjait, elemezte az alkotásokat és megnyitotta a kiállítást.

 

 

 

Dr. Lengyel Ágnes

Balázs Sándor

 

 

 

Sz. Végh Erzsébet Szécsényben született, ahol ma is él.

Korán megmutatkozó rajztehetségét a balassagyarmati gimnáziumi évek alatt Farkas András, Réti Zoltán és Csikász István művésztanárok segítségével bontakoztatta ki. Egerben rajz-földrajz szakos tanári diplomát szerzett, majd a Debreceni Egyetemen és a budapesti Képzőművészeti Főiskolán képezte tovább magát, Balogh Jenő festőművésznél tanult.

Művészi alkotómunkája és pedagógusi hivatása mellett dolgozott a közoktatás és a közművelődés irányításában, galériát alapított és vezetett, számtalan kiállítást rendezett, lehetőséget adva ezzel kortárs művészek bemutatkozására. Sokoldalú tevékenysége mindig is inspirálóan hatott művészetére. Kísérletező művész, képei megformálásában sokféle technikát alkalmaz.

A budapesti Mednyánszky Társaság, a salgótarjáni Balassi Bálint Asztaltársaság és a Tűzzománc Alkotók tagjaként csoportos és egyéni kiállításokon vett részt, többek között Hódmezővásárhelyen, Salgótarjánban, Sárváron, Lábatlanban, Vácott, Dunaszerdahelyen, Aradon, Füleken, a fővárosban és Balassagyarmat galériáiban.

 

 

 

 

Sz. Végh Erzsébet

Dr. Csordás Pál

 

 

A kiállítást Csemniczky Zoltán és Sipos Ildikó rendezte. Dr. Csordás Pál, a kiállítás kurátora köszönetet mondott a közreműködőknek, a támogatóknak. Bejelentette, hogy a tavaly Farkas András műveinek bemutatásával indított kiállítás-sorozat ősszel folytatódik a múzeumban további nógrádi művészek alkotásainak bemutatásával.

 

 

 

Sárkányölő Szent György

Golgota

(tűzzománc, vaslemez)

 

 

 

 

Erdőtűz

Emlék

(tűzzománc, vaslemez)

 

 

 

 

Napraforgók

Júdáspénz

(tűzzománc, vaslemez)

 

 

 

 

 

Felszáll a köd

Hajnalodik

(olaj, farost)

(akril, vászon)

 

 

 

 

Avignon

Szécsény

(olaj, farost)

(akril, farost)

 

 

 

 

Tükröződés I-II.

(pasztell, karton)

 

 

 

 

Palánki Éva

Babicz Beáta

 

 

A kiállításmegnyitón közreműködött Palánki Éva (fuvola) és Babitz Beáta (gitár). A művésztanárok előadásában elhangzott W. A. Mozart: Divertimento c. műve.

 

Nagy Angela

2019. június