Ünnep-elő a Nyírjesben -

a Füvészkert és Vadaspark újabb sikeres rendezvénye

 

2012. augusztus 19.

 

 

Ismét gyerekzsivajtól volt hangos a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark. Az Ipoly Erdő Zrt által pályázati forrásokból létrehozott, és ez év márciusában megnyílt látogatóközpont munkatársai szívügyüknek tekintik, hogy a csodálatos természeti környezet, a mérsékelt égöv növény-és állatvilágának bemutatásán túl, tartalmas programokat is szervezzenek a környék lakosságának.

 

Ezek a rendezvények mindig megmozgatják a kényelmes városi életmódhoz szokott embereket, és sokan kilátogatnak a város tüdejének számító Nyírjesbe. Urbanizált világunkban jóleső érzés nyuszikat simogató gyerekeket és különleges fák még különlegesebb neveit betűzgető felnőtteket látni.

 

A lelkes csapat legutóbb Ünnep-elő címmel szervezett egész napos programot. A találó szójáték arra utal, hogy a sokakat megmozgató eseményre az augusztus 20-át megelőző napon került sor.

 

 

A gyönyörű természeti környezet, a fák közé beszűrődő napfény, a víz csobogása már önmagában is vonzza az embereket, ám ezen a vasárnapon a sok különleges program a szokásosnál is több látogatót csalogatott a Nyírjesbe. A programválaszték igazán bőséges volt. A bátor lóimádók lovagolhattak, a kevésbé bátor, ám különleges élményre vágyók lovaskocsikázhattak. Sok érdeklődőt vonzott a Balassagyarmati Kutyaiskola bemutatója. A jól kiképzett négylábúak elkápráztatták tudásukkal és engedelmességükkel a főként gyerekekből álló közönséget. Ugyancsak sokan voltak kíváncsiak az ilinyi hagyományőrző csoport íjászbemutatójára. A korabeli fegyverek bemutatását követően meglepő ügyességről tettek bizonyságot az íjászok, a közönség pedig tapssal jutalmazta a bravúros mutatványokat.

 

 

Ám az íjászprogram nem merült ki a bemutatóban: a vállalkozó kedvű fiatalok és felnőttek egész nap ingyenesen próbálhatták ki íjász-ügyességüket, s bizony sokan éltek is ezzel a lehetőséggel. Feszültek az íjak, s repültek az éles nyílvesszők a hungarocell nyusziba, borzba és fácánba.

 

A nap kedves színfoltja volt három Nógrád megyei falu, Patvarc, Iliny és Vanyarc népviseletbe öltözött hagyományőrzőinek jelenléte, akik a helyszínen készítették a finomabbnál finomabb palóc étkeket. Így a műanyag ételekhez szokott városi emberek nem csak a különféle bemutatók látványát, de frissen illatozó haluska, a mákos, grízes és diós derelye és a tócsni ízét is hazavihették magukkal emlékként.

 

 

S ha még nem lett volna elég a különleges élményekből, a gyerekek egész nap ugrálhattak a trambulinon, játékos horgászaton vehettek részt, és a vadaspark állataival is megismerkedhettek - távolabbról (pl. az első látásra rémisztőnek tűnő vaddisznóval), vagy közelebbről az állatsimogatóban, ahol a barátságos kiskecskék és nyuszik türelemmel viselték az apró gyerekkezek simogatását.



Akik augusztus 20-a elővasárnapján kilátogattak a Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkba, nem bánták meg. Különösen a létesítmény 10.000. látogatója, aki a Bánki Vendégház két személyre szóló hétvégéjét nyerte. Köszönetet mondunk a Park munkatársainak, akik immár a sokadik ilyen jellegű programot álmodták és valósították meg, így Bernáth István erdőkerület vezetőnek, a Park egyik létrehozójának, Görög Örsnek, a Park gondnokának és főmunkatársának, illetve Forgács Ákosnak, aki adminisztratív és marketing szempontból segíti a munkát. Mai világunkban sok ilyen közösségformáló, a megszokott életritmusunkból kizökkentő rendezvényre lenne szükség.

 

Balassagyarmat és környékének lakói a jövőben is számítanak hasonló tartalmas, minden korosztályt megmozgató rendezvényekre, s ígérjük, akkor is felkelünk foteljeinkből és kisétálunk a Nyírjesbe!

 

 

2012. augusztus

 

Összeállította: Bellér Annamária