Kelet-Nógrád kiemelt turisztikai támogatást kapott

 

 

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság a Regionális Operatív Programok keretében 34 új kiemelt turisztikai beruházás támogatásáról döntött 2012. augusztusban.

 

A dél-alföldi régióban hat, Dél-Dunántúlon hét, Észak-Alföldön kilenc, Észak-Magyarországon kilenc és Nyugat-Dunántúlon három projekt javasolt támogatásának összege 46,7 milliárd forint.

 

Észak-Magyarországi régióból támogatásra jogosultak:

 

-   Edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ II. fejlesztési üteme (900 M Ft)

 

-   Hatvani Grassalkovich-kastély rekonstrukciója és a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozása (3 Mrd 157 M Ft)

 

-   Hollókői komplex idegenforgalmi fejlesztés (1 Mrd 786 M Ft)

 

-   Mátraverebély-szentkúti Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztése (2 Mrd 470 M Ft)

 

-   Országos Kéktúra észak-magyarországi gyalogos és kerékpáros fejlesztése (470 M Ft)

 

-   Poroszló és a Tisza-híd közötti kerékpárút kiépítése, a Tisza-tó kerékpáros körgyűrű Észak-Magyarországi szakaszának megvalósítása (528 M Ft)

 

-   Novohrad-Nógrád Geopark ökoturisztikai fejlesztése (614 M Ft)

 

-   Zagyva kerékpáros turisztikai fejlesztése Boldog és Salgótarján települések között (1 Mrd 139 M Ft)

 

-   Zempléni Füzéri Vár teljes újjáépítése (1 Mrd 343 M Ft)

A kiválasztás legfontosabb szempontja az volt, hogy a tervezett turisztikai fejlesztések minél nagyobb arányban szolgálják Magyarország hátrányos helyzetű régióinak felzárkózását, a válság miatt bajba került ágazatok, így különösen az építőipar és az idegenforgalom élénkítését, összességében pedig a gazdasági növekedés erősítését, és jelentős mennyiségű értékes hazai munkahely megteremtését.

A támogatások teljes egészében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származnak.

********

Figyelemre méltó, hogy Nyugat-Nógrád nem részesült támogatásban ill. a Novohrad-Nógrád Geopark nyertes pályázatánál a www.salgotarjan.hu honlap a következő információt közölte:

 

A főbb központok kialakítására a tervek szerint Salgótarjánban, a Novohrad - Nógrád Geopark magyar fővárosában kerül sor, míg a további fejlesztések több mint 30 önkormányzat területét ölelnék fel a salgótarjáni, bátonyterenyei, szécsényi, pásztói és balassagyarmati kistérségekben.

 

A tovább nem részletezett információ szerint így lehetséges, hogy a balassagyarmati kistérség is részesül a 614 M Ft-os támogatás egy részéből.

 

Nem sikerült tájékoztatást kapni ez idáig az NFÜ-től, érkeztek-e be pályázatok a Nyugat-Nógrádi térségből és ha igen, melyek voltak azok.

 

 

2012. augusztus