Ezerarcú téravató

 

Szikrázó őszi napsütés és letűnt idők hamisítatlan hangulata várta az első Óváros téri utcabál vendégeit. Balassagyarmat egykori városmagja a városközpont-rekonstrukció során nemrégiben visszakapta eredeti arculatát. A megújult tér felavatására azon a rendezvényen került sor, melyet az Itthon vagy-Magyarország, szeretlek! országos programsorozatba illesztve, ám a helyi sajátosságokra is nagy hangsúlyt fektetve rendeztek meg szeptember utolsó hétvégéjén, Szent Mihály napján.

Az ezerarcú esemény vendégei valóban gazdag programkínálatból választhattak. Gyermekműsorok, koncertek, a város és környéke mestereinek kézműves-és gasztronómiai vására, kézműves foglalkozások, este pedig tűzzsonglőr-bemutató és Mihály-napi tűzgyújtás várta a gyarmatiakat.

 

A gyermekek és örökifjú felnőttek Izolda népi játékait próbálhatták ki és csodálkozhattak rá arra, hogy a technikai civilizáció megjelenése előtti időkben hogyan múlatták az időt kicsik és nagyok.

 

Így például akár még a kukorica-morzsolás is lehet élvezetes, ha utána különleges csutkababákat lehet készíteni, vagy hogy a körmönfonás valóban körmönfont tudomány...

 

 

A Magyar Népmese Színház tagjai énekszóval toborozták a nézőközönséget előadásukra. Megérte a várakozás, hiszen a brémai muzsikusok ezen a napon balassagyarmati kisgyermekek közül kerültek ki. A bátor kis önkéntesek aranyos jelmezekbe bújva elevenítették meg a közismert mesét, feledhetetlen élményt nyújtva önmaguk és a közönség számára.

 

 

A zenekedvelő fiatalok három koncertet is élvezhettek. Elsőként a balassagyarmati diákokból álló Alternatíva zenekar játszott a színpadon,

 

 

majd a budapesti Magyar Császári Pillanatművek és a szombathelyi Elefánt együttes járult hozzá a jókedv fokozódásához. A tér gyorsan megtelt utcabálozókkal, akik ezen a napon átélhették az összetartozás érzését.

Ezt a különös és különleges érzést koronázta meg az est fénypontja, a szentesi Hestia Tűzzsonglőr csapat látványos bemutatója, amely sejtelmesen elmosódó körvonalaival valóban feledhetetlen élményt jelentett a kitartó közönség számára.

 

A napot az összetartozás szimbólumát jelentő tűzgyújtás zárta, amely egy volt az ország több mint 1300 településén egy időben felgyulladó Szent Mihály-napi tüzek sorában. Méltó befejezése volt ez az első Óváros téri utcabálnak, amely hagyományteremtő szándékkal jött létre - apropóját a tér megújulása adva -, mivel az ehhez hasonló közösségépítő rendezvényekre mindig szükség van és lesz, hogy egy település lakói egymásra találhassanak, megállhassanak a rohanásban és beszélgethessenek egymással. Köszönet a szervezőknek, amiért ezzel a rendezvénnyel hozzájárultak ehhez a nemes célhoz.

 

2013. szeptember 29.

Összeállította: Bellér Annamária