Az Egyensúly Intézet településindexe:

Balassagyarmat a középmezőnyben

 

 

A budapesti székhelyű Egyensúly Intézet által 2024. januárban közzétett településindex kizárólag nyilvánosan elérhető statisztikai adatokon alapul.

 

A cég, több mint 2000 változó közül válogatott ki vagy állított elő 53 olyan indikátort, amely képes megragadni egy-egy közösség fejlettségének, élhetőségének legfontosabb aspektusait.

 

Az indikátorok kiválasztásakor az is fontos szempont volt, hogy a releváns adatok legalább nyolc éven keresztül és minden vizsgált településre vonatkozóan rendelkezésre álljanak. A településindex véglegesítésekor számos mértékadó indikátor legfrissebb adata 2021-ből származott, így az Egyensúly Intézet ezt az évet jelölte meg vizsgálata végső időpontjául.

 

Az egyes mutatók eltérő jelentőségét szakértők súlyozták: az indikátorok 1-es, ⅔-os és ⅓-os súlyt kaphattak. Az intézet munkatársai a településeket lakosságszám és jogállás alapján öt csoportba rendezték, majd külön-külön elemezték ezeket.

 

Balassagyarmatot a kisvárosok kategóriájában (5000-15000 lakosságszám) vizsgálták.

 

Ebben a kategóriában a kisvárosok 60 százalékának csökkenést kellett elkönyvelnie 2014 és 2021 között. Amint az elemzés írja, a fejlődő sűrűsödési pontok a főváros és a Balaton mellett, illetve a Hajdúságban találhatók. Ugyanakkor Hajdú-Bihar megyei kisvárosok még így is jelentős lemaradásban vannak a Pest megyei és a Balaton melletti településektől. A keleti országrészek kisvárosai összességében jelentős hátrányban vannak a nyugatiakhoz képest, de a Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Hajdú-Bihar megyékben felmutatott fejlődés optimizmusra adhat okot.

 

 

A legtöbbet fejlődő öt kisváros közzé Délegyháza (+6,7 indexpont), Erdőkertes (+6,1 indexpont), Szikszó (+5,5 indexpont), Dömsöd (+4,1 indexpont) és Polgárdi (+3,5 indexpont) került

 

Balassagyarmat 2021-es indexpontja 40,6, így ebben a településkategóriában a 29. helyezést foglalja el. Rosszabb hír, hogy 2014-hez képest rontott az indexen, hiszen az akkor 43,6 volt.

 

Salgótarján a vármegyeszékhelyek között a 18., utolsó előtti helyet érte el, indexe 31,6 volt.

 

A súlyozás részletei, a felmérés egyéb jellemzői az Egyensúly Intézet honlapján olvasható.

 

 

2024. január

összeállította: Nagy László