Irány a technikumi képzés – Balassagyarmaton is

 

 

fotó: vbt.pestisracok.hu

 

2020. szeptemberétől fontos változásokra kerül sor a szakképzésben, a jelenlegi szakgimnáziumi struktúra helyébe az 5 vagy 6 éves, érettségire és szakmai vizsgára felkészítő technikum és a 3 éves, szakmára felkészítő szakképzőiskola kerül.

A szakképzés „gazdájának”, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak szándéka, hogy jobban megfeleljenek a munkaerőpiaci elvárásoknak, átjárhatóságot biztosítsanak az iskolák között, a gyakorlatorientált oktatás révén a tanulók piacképes és korszerűbb tudással lépjenek be a munka világába.

 

Fontos változás lesz az is, hogy a nappali képzésben tanulók teljesítményük alapján ösztöndíjban részesülnek, amit tanulmányaik előrehaladtával munkabér válthat fel. A tanulók a sikeres szakmai vizsga eredményétől függően egyszeri 150-300 e. Ft közötti összeget kapnak kézhez.

 

A 2020. őszétől induló technikumi képzést közel 34.000 diák választotta.

 

Nógrád megyében négy salgótarjáni, három balassagyarmati és egy bátonyterenyei szakképzést végző iskolát érintenek a változások.

 

A Salgótarjáni Szakképzési Centrumból immár a Nógrád Megyei Szakképzési Centrumba kerülnek át az érintett iskolák, nevükben pedig a Technikum/Szakképző Iskola elnevezést viselik ezentúl.

 

A gyarmati iskolák új elnevezései:

 

Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola

Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskola

Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum

 

Az utóbbi, Szent-Györgyi Albert nevét viselő és Balassagyarmat (egyik) emblematikus iskolája az új névváltással és tevékenység átalakítással történetének újabb változását éri meg.

 

Az iskola jogelődje 1951. szeptember 1-jén kezdte meg működését, mint Állami Tanító és Tanítónőképző, 1957-től kettős neve lett: Állami Tanítóképző és Leánygimnázium, mivel folyamatban volt a tanítóképzés felsőfokú szervezése.

 

Az 1960/61-es tanévtől II. sz. Állami Általános Gimnázium, 1961. novembertől felvette a Szántó Kovács János Gimnázium nevet.

 

Az 1967/68-as tanévben az iskola neve ismét változott: Szántó Kovács János Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola. 1984-ben az intézmény neve: Szántó Kovács János Gimnázium és Szakközépiskola lett.

 

Az iskola 1994. március 15-én felvette a Nobel-díjas tudós nevét, Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola lett, majd nevébe a későbbiekben a Szakgimnázium is bekerült.

 

 

2020. július

Összeállította: Nagy László