Egy középkori lovag Zsigmond király udvarából

 

Időszaki kiállítás a Palóc Múzeumban

 

 

Hogyan veszítsük orrunkat és legyünk Zsigmond király főpohárnokává? Ki szerezte meg Pásztónak a mezővárosi jogot? Aki már a XV. században Santiago de Compostelában járt zarándokként. Sőt, onnan  Dublinba hajózott, hogy megnézze a purgatórium bejáratát.

Sőt, aki a pokolba is benézett és királyát, Zsigmondot ott látta, állítólagos szabados életstílusa miatt. Sőt, aki mindezt el is merte mondani.

 

Mindezek egy személyt rejtenek, a Tar községben született Tari Lőrincet (1382-1426), Zsigmond királyunk életének megmentőjét, egy világlátott középkori lovagot.

 

A Palóc Múzeumban 2012. december 6-án megnyílt időszaki kiállításon - amely ideális program lehetne a tanuló ifjúságnak - makettek, vértezet, leírások alapján Tari Lőrinc életébe, a középkori Magyarország lovagi világába pillanthat bele az érdeklődő.

 

     

 

 

 

 

A pásztói múzeum munkatársai által összeállított vándorkiállítás 2013. január közepéig látogatható Balassagyarmaton.

 

A kiállítást Dr. Kálnoky-Gyöngyössy Márton, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke és Medvácz Lajos polgármester nyitották meg.

 

 

A megnyitáskor énekével közreműködött Jakus Dominika, a Szent Imre Keresztény Gimnázium tanulója, Lévárdi Beáta tanítványa.

 

 

2012. december

Összeállította, fotók: Nagy László