A Mikszáth Kálmán Társaság hagyományos, Kálmán-napi megemlékezése immáron intézmények, civilek határon átívelő rangos ünnepévé vált.

 

2010. október 9-én a száz éve elhunyt Mikszáth Kálmánra való megemlékezés Szklabonyán kezdődött, majd Horpácson folytatódott.

 

AGÓCS GERGELY

JARÁBIK GABRIELLA

ANTAL ANNA

BÖHM ANDRÁS

 

A Szlovák Nemzeti Múzeum részéről Jarábik Gabriella, a pozsonyi Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója fogadta a vendégeket a Mikszáth Emlékháznál. Az ünnepség helyszínein Agócs Gergely népzenész palóc dudája szólt. A Mikszáth emlékhelyeket Böhm András lektor mutatta be. A jobb megértést Antal Anna bravúros szinkrontolmácsolása biztosította.

 

BECSÓ ZSOLT

MARTA KÁLOVCOVÁ

ING. VLADIMÍR MANKA

 

Szklabonya polgármeste, Marta Kálovcová köszöntötte a megemlékezés résztvevőit és a községházára, ünnepélyes fogadásra hívta az ünneplőket. Ünnepi beszédet mondott Ing. Vladimír Maňka, a Besztercebányai kerület Önkormányzatának elnöke.

Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő, Nógrád megye Önkormányzatának elnöke mondta el gondolatait az ünnepség kapcsán.

 

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Nógrád Megyei Közgyűlés nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm a mai Kálmán-napi megemlékezésen megjelenteket.

Szívből köszöntöm Vladimir Maňka Urat, a Banská Bystrica-i kerület Önkormányzatának elnökét, Európa-parlamenti képviselőt.

Tisztelettel köszöntöm a házigazda település, Szklabonya lakóit és önkormányzatának vezetőit, a rendezvény szervezését magára vállaló múzeumok képviselőit, a program minden szereplőjét és résztvevőjét.

 

Kedves Barátaim!

 

A szülőföldszeretet, a népe, és általában az ember iránti tisztelet élete utolsó napjaiig elkísérte őt. Így lehetett nagy, így tudott környezetén kívül mást is meglátni és megláttatni. A szülőföldjéhez mérte a világot, a világhoz pedig önmagát. A megannyi sajátos vonás, a hol rejtekező, hol pedig felszínre törő források teljesedtek ki benne, illetve műveiben egyetemessé. Csáky Károly - a többi között - ezekkel a mondatokkal jellemezte Mikszáth Kálmánt.

 

Móricz Zsigmond is nagyra tartotta írótársának a szülőföld iránti ragaszkodását. Mikszáthot a palóc vidék igazi földesurának tartotta. Olyan gazdag embernek, akinek nincs ugyan sok ezer holdja, de se szeri se száma a népeinek. És milyen szeretettel nézi, figyeli őket? Hogy ismeri az apró-cseprő dolgokat is, és mennyi töméntelen furcsát tud róluk. És amíg az íróasztal mellett ül, a bűvös toll úgy felemeli, átvarázsolja, hogy egy perc alatt ott sétál a mezőn, a falun, a kis városokban. Félszemmel bekukucskál az ablakokon, és belelát a szívekbe.

Mint az igazi földesúr a magyar föld legszegényebb vidékén, legkisebb lelki arányú néprétegével, kiélt földön, rossz erkölcsökkel teli világban, olyan gazdálkodást folytat, hogy a világirodalom nagyhírű birtokosai közé kerül.

 

Mikszáth Kálmánban örökre nyomokat hagyott a szklabonyai gyermekkor. Életműve, mintha barangolás lenne keresztül-kasul a jó palócok és a tót atyafiak évszázados közös birtokán. Nem feledte nagymamája foszlós kalácsát, a fűzfalovacskát, a búbos kemence diófa padkáját, a kisnemesi porta oszlopos tornácát. Szívében talált helyet magának a helyi kovácsműhely, a Bágy-patak, a kékkői hegyek a gózoni Szűz Máriával, a gyarmati vásárok, ahonnét tarkabarka tömegek hömpölyögtek hazafelé. De legfőképpen a megélhetésükért éjt nappallá téve küszködő emberek költöztek a szívébe, akik közül többről a novellái főhőseit mintázta.

 

Ő fedezte fel először a magyar prózában, hogy a természet békéjének völgyében, ezek az egyszerű emberek is mély, bonyolult lelki életet élnek, semmi mással nem pótolható értékeket hordoznak magukban. Szelleme ennek a környezetnek, ennek a kornak a lelkéből keletkezett.

Örök bámulója volt a tájnak, ahol keresztvíz alá tartották, ahol bölcsője egykor ringott és örök csodálója volt az itt élő embereknek! Nem számított neki, hogy katolikus vagy evangélikus, magyar vagy szlovák, nemes vagy szegény.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Miként Mikszáth Kálmán sohasem feledte el életének legfontosabb földrajzi állomásait, nem feledte el Szklabonyát, a szülőföldjét, úgy nekünk, tisztelőinek és utódainak nemes kötelességünk emlékét megőrizni és magasban tartani.

Újra és újra kiadott könyvek, népszerű játékfilmek, közterületek és intézmények, szobrok, emléktáblák és rendezvények hordozzák Mikszáth nevét.

A "legnagyobb palóc", aki életében, kimagasló írói munkásságának elismeréséül, több, hivatalos elismerést kapott, talán számolt is azzal, hogy az utókor nem felejti el. Arra azonban aligha gondolhatott, hogy halála után száz évvel népi diplomáciai missziót teljesít, és megszervezi szklabonyai emlékházánál szlovák és magyar politikusok, irodalomtörténészek, előadók találkozóját.

 

Barátaim!

 

Mikszáth Kálmán a kiegyezés utáni világban nőtt fel. Annak a nemzedéknek a tagjaként, amelyik főszereplője volt a modern Magyarország kialakításának, amelyik eltakarította a régi rendi állam romjait, és új állami, társadalmi szerkezetet épített, parlamenti élettel, állandó szervezetű pártokkal.

 

Azóta nagyot fordult a világ kereke.

 

Szklabonya ma egy takaros település a közös Európában, ahol a népek nagy családjának tagjaként, békésen megférnek egymás mellett németek és franciák, olaszok és spanyolok, szlovákok és magyarok... És azt keresik, ami összeköti őket!

Hiszen az európai tagállamoknak azonosak az érdekeik és a törekvéseik: a lehető legjobb életfeltételeket biztosítani polgáraik számára, nyugaton és keleten egyaránt. Az is igaz, hogy a gazdasági világválságtól sújtott esztendőkben ez egy kicsit nehezebben megy.

Ezért is értékelődik fel, a nyitott határokon átnyúló, szlovák-magyar gazdasági, kulturális együttműködés, amelynek keretében a Banska Bystrica és Nógrád megyék kapcsolata az elmúlt években, példásan jó és rendkívül gyümölcsöző volt. Tavaly például uniós pályázatokon megyéink önkormányzatai, civil szervezetei, gazdálkodó szervezetei körülbelül 3,5 milliárd forintot nyertek sikeres projektjeikkel. Egyebek között a vegyes tulajdonú cégek, a hagyományosan közösen tartott nógrádi nemzetközi folklórfesztivál, a megalakult Nógrádi Geopark, a városok és falvak, a kulturális és sportegyesületek találkozói jelzik, hogy jó úton járunk.

A határ két oldalán élők, a szomszédos országok a kölcsönösen előnyös együttműködés forrásából mindig meríthettek. És bízunk abban, hogy ez a forrás jó ideig nem apad el.

 

Tisztelt Szklabonyaiak!

Kedves Szlovák és Szlovákiai Magyar Barátaim!

 

A magyar országgyűlés képviselőjeként, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnökeként, és nem utolsó sorban a legnagyobb magyar prózaíró műveinek olvasójaként, köszönetet mondok azért, hogy Mikszáth Kálmán emlékét együtt őrizzük.

 

Neve napján, az égi Parnasszuson, az Isten éltesse a "legnagyobb palócot"!

 

Köszönöm a figyelmüket!

 

MIKSZÁTH EMLÉKHÁZ EGYKOR ÉS MA, TÖBBSZÖRI ÁTALAKÍTÁS UTÁN

 

A MIKSZÁTH EMLÉKHÁZ KIÁLLÍTÁSÁNAK RÉSZLETE

 

MIKSZÁTH KÁLMÁN SZÜLŐHÁZA

 

EMLÉKKŐ MIKSZÁTH KÁLMÁN EGYKORI, LEBONTOTT SZÜLŐHÁZA HELYÉN

 

Közreadta: Nagy Angela