SZENT ISTVÁN NAPJA

2017. augusztus 20.

 

A balassagyarmati Vármegyeháza dísztermében délután 5 órakor tartották a városi ünnepséget Szent István király tiszteletére. Nyitásként az ünneplők elénekelték a Himnuszt és elhangzott Pósa Lajos: A Hazáért című verse Fábry István előadásában.

 

 

Isten, ki szemedet mindig nyitva tartod,
Még a féregtől se fordítod el arcod,
Látod a jövendőt csakúgy, mint a múltat,
Bölcs gondoskodásod soha el nem múlhat,
Nemzetek sorsát intézed egedbűl,
Vezeted napfényen, árnyékon keresztül:
Függjön tekinteted a mi szép hazánkon,
Minden porszemére tőled áldás szálljon!

Te tudod legjobban: drága föld ez nékünk,
Minden talpalatját megáztatta vérünk.
Őseink porából fakad itt a fűszál,
Végig a levegőn az ő sóhajuk száll.
Századok keservét hordozza a szellő,
Honfigyász az égen a fekete felhő,
Tisza, Duna, Sajó könnyeinkből támadt –
Óh nagy Isten, áldd meg a mi szép hazánkat!

Hamvaikat őrizd, kik a honért haltak,
Parancsolj, Uram, az égi madaraknak:
Hadd menjenek széjjel, szóljanak mindnyájan
Sírjaikon szerte a magyar hazában.
Adj nekik pihenést, üdvözítő álmot,
Legyen csontjaiknak nyugodalma áldott!
Kegyeletes utód szórja be virággal
S tanuljon a portól századokon által.

 

 

Áldd meg, kik javát munkálják a honnak,
Hírnevén, örömén híven fáradoznak!
Gyújts lelkükben erős, tündöklő világot!
Lehelj a szívükbe olthatatlan lángot!
Hadd mutassa e két égő fáklya fénye:
Hol van a haladás nemzeti ösvénye.
És ha megtalálták: útjokat ne fedd el!
Igazítsd a célhoz szent segedelemmel!

Add, hogy virágozzék békén Magyarország,
Ragyogja be földjét az arany szabadság.
Hegyei közt boldog népnek dala zengjen,
Messze róna síkján sárga kalász rengjen.
Sátoros erdőben szapora vad járjon,
Ízes hal cikázzék gyöngyöző hullámon.
Mesterség, művészet, tudomány fejlődjék,
Szálljon a hazára koszorú, dicsőség!

És ha vész fenyeget, harsona megharsan:
Kardjaink élére szállj zúgó viharban!
Csapj le, mint a villám, ellenség hadára!
Ne érezze sarkát szép hazánk határa!
Szállj, mint eleven tűz, lobogással égve,
Honszerelem gyanánt mindnyájunk szívébe!
Bátoríts, vezérelj tartós diadalra!
Szabadság Istene, vigyázz a magyarra!

 

 

Az ünnepi műsorban közreműködött Uram Istvánné nógrádsipeki énekes és Csetneki Hanna énekkel, furulyával és citerán.

 

Medvácz Lajos polgármester ünnepi beszédét követően a Madách-díjas Csábi István előadásában Sillye Jenő: István király című műve hangzott fel, majd Molnár Ambrus református lelkipásztor nagyívű előadása következett.

 

 

C:\Users\user\Pictures\2017-08-20-\y.jpg

 

 

Bartha István evangélikus lelkipásztor, esperes-helyettes mondta el a napi igét. Antal Gusztávné karnagy vezényletével az evangélikus kórus Fischer: Csodálva imádlak című művét adta elő.

 

 

C:\Users\user\Pictures\2017-08-20-\yy.jpg

 

 

Turai János, a Szentháromság főplébánia plébánosa ünnepi gondolatait követően Unterwéger J. Zsolt karnagy vezényletével a Szent Cecilia Kórus előadásában az Üdvözlégy boldog Szent István király című antifóna hangzott el.

 

 

C:\Users\user\Pictures\2017-08-20-\yyy.jpg

 

 

A történelmi egyházak képviseletében Dóbiás Zalán, a szalézi Bosco Szent János Plébánia plébániai kormányzója mondott áldást és áldotta meg az új kenyeret. Az ünneplő közösség együtt elimádkozta az Úr imáját.

Szandai József a megyei agrárkamara részéről, a gazdatársadalom képviseletében tájékoztatást adott a Magyarok Kenyere programról, mely 7 éve indult és megállíthatatlanul bővül.

Medvácz Lajos polgármester és Balla Mihály országgyűlési képviselő megszegték az új kenyeret, melyet a közönség örömmel fogyasztott.

 

 

C:\Users\user\Pictures\2017-08-20-\yyyy.jpg

 

 

Augusztus 20-án, az államalapítás alkalmából ünnepi közgyűlést tartottak a salgótarjáni Megyeházán. A rendezvényen avatták fel a megyei önkormányzat által állíttatott kereszt emlékművet és kenyérszentelést is rendeztek. Beszámoló az ünnepségről itt olvasható.

A Megyeháza előtti parkban magasodó új emlékmű jelentőségéről Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnök beszédében megfogalmazta: "...Emlékeztessen, intsen, óvjon-védjen, mutasson utat mindennapjainkban, adjon útravaló örökséget az utánunk jövőknek. Figyelmeztessen a veszélyre, arra, hogy ha elhagyjuk, akkor saját magunkat, európai és magyar lényegünket is elhagyjuk. Ha feladjuk, akkor egyúttal át is adjuk helyét valami új, idegen, nem belőlünk, nem tőlünk fakadónak. Ne így legyen!

...Azért állíttattuk ide a keresztet s nem valami eldugott árnyas kis sarokba, hogy mindenki lássa, láthassa. Azért, hogy a kereszt igazsága minél több embert megérinthessen. Hogy láttán a jámbor eltöprenghessen: mi közünk is van egymáshoz, a keresztnek meg nekem? Aztán meg, hátha meghallja a választ, mely így hangzik: egymásra vagyunk utalva, én megtartottalak ezer éven át, te tarts meg, a következő ezer évben. Mindenkinek köszönöm, aki támogatta, elviselte, vagy csak eltűrte a keresztállítást! Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk javára válik."

 

http://nhc24.hu/wp-content/uploads/2017/08/kereszt7.jpg

 

 

http://nhc24.hu/wp-content/uploads/2017/08/kereszt2.jpg

 

 

http://nhc24.hu/wp-content/uploads/2017/08/kereszt8.jpg

 

(Fotó: Niederland Dávid, Nógrád Megyei Hírlap)

 

Az ünnepség végén felavatták és megáldották a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozata alapján állított kereszt emlékművet, amely Bazsó László kőfaragó mester keze munkáját dicséri. A keresztet Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnök és dr. Szabó József, Nógrád megyei jegyző leplezte le, majd dr. Beer Miklós megyéspüspök áldotta meg.

Az ünnep alkalmából a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Megyei Hitvallását is közreadták.

 

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Megyei Hitvallása

Mi, nógrádiak főhajtással fejezzük ki tiszteletünket, és teszünk hitvallást megyénk és a magyar nemzet történelme, hitbéli, erkölcsi és kulturális értékei és a kereszténység nemzetmegtartó ereje előtt.

Európa közepén, a „hadak útján” csak az a nép maradhat fenn, amely biztos kapaszkodókra talál. Meggyőződésünk, hogy családjaink és hazánk feltétlen szeretete mellett a legbiztosabb kapaszkodót nekünk, magyaroknak a hit jelenti, melyet elődeinktől örököltünk, s melyből erőt meríthet a jövendő nemzedék is, hiszen megmaradásunk biztos záloga a hit, ami megtartott, amit megtartunk.

Már Szent István királyunk felismerte a keresztény hit erejét és fontosságát, s erre a biztos „sziklára” építette Magyarországot. Az elmúlt évezred során, az Ő nyomdokain haladva, a hit segítségével teljesítjük kötelességünket, hazánk, Európa és a keresztény világ védelmét. A hit segítségével, mely a szeretetből fakad és melyből a remény táplálkozik. Szeretett megyénk e szakadatlan küzdelem során minden időben jelentős részt vállal, és helytáll. Büszkén gondolhatunk Balassi Bálint életművére, Szondi György ma szinte felfoghatatlan hősiességére, Rákóczi „Istennel a Hazáért és a Szabadságért” feliratú zászlajára. Vitézségben, tudományokban és művészetekben is jeles nagyjaink büszkén tekinthetnek szét a palócok földjén. Tudjuk és valljuk, hogy megyénk népe példát mutat a Szűzanya tiszteletéből és a népi vallásosság őserejének átörökítéséből.

Nekünk, nógrádiaknak szép és igaz lehetőségünk, kötelességünk, hogy keresztállítással tegyünk hitet hazánk, és benne megyénk ezeréves történelme mellett. Így emlékezünk legfőbb támaszunkra, a hitünkre.

Hazánk sorsa elválaszthatatlan Európáétól. Valljuk, hogy csak a keresztény Európának van jövője, és mi boldog jövendőt szánunk utódainknak. Mi, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése hisszük és valljuk, hogy a kereszt egyszerre fejezi ki megyénk, hazánk és Európa jövőjét, ezért állítunk keresztet a Megyeháza parkjában.

Kérjük megyénk településeinek lakóit és önkormányzatait, hogy kövessék példánkat kezdeményezésünkben. Tisztelegjünk így, együtt ezeréves kereszténységünk előtt, és fejezzük ki a következő ezer évbe vetett bizodalmunkat!

Isten áldja Nógrád megyét!

Nógrád megye, 2017. augusztus 20.

Skuczi Nándor

elnök

forrás: Nógrád Megyei Hírlap

 

Összeállította: Nagy Angela

2017. augusztus 21.