Látogatás a szennyvíztelepen

 

Március folyamán immár második alkalommal voltunk a Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola szervezésében "tereptúrán" a balassagyarmati szennyvíztisztító telepen. Hat társammal, és tanárnőnkkel, betekintést nyerhettünk a telepen zajló munkafolyamatokba. Juhász Orsolya telepvezető kalauzolt minket végig a külső helyszíneken, ahol a maga valójában követhettük végig a szennyvíz útját: a gépi rácstól különböző tisztító medencéken át a fertőtlenítő medencéig. A telepvezető asszony röviden ismertette nekünk a megyében folyó szennyvíztisztító telepek működési mechanizmusát. Elmondta, hogy Nógrád megyében 12 ilyen telep működik, melyek közül a balassagyarmati telep dolgozik az egyik legkorszerűbb technológiával: az eleveniszapos szennyvíztisztítás biológiai nitrogén és foszfor eltávolításával. Láthattuk, hogyan készítettek háztáji műtrágyát a szennyvízből nyert iszapból. A megszűrt iszapot háromszor annyi szalmával keverik meg egy kotrógép segítségével, majd hat hónapig pihentetik, amíg műtrágyaként összeáll. A telepet pedig rendszeresen ellenőrzik, hogy mindent az előírások szerint végeznek-e.

A rendkívül korszerű eszközökkel felszerelt laboratóriumokban Járja Ildikó laboráns vezetett körbe bennünket. Beszámolt arról, hogy 44 féle vegyszerrel dolgoznak az előírások szerint. Szinte minden nap kapnak labormintákat, melyek eredményét egy hét múlva már küldik is a megfelelő hatóságoknak.

A "tereptúránk" rendkívül érdekes volt, mert nemcsak kémiai és biológiai ismereteink gazdagodtak, hanem a környezettudatosság elve is nőtt bennünk.

György Sára

10. osztályos tanuló