Óvjuk, védjük környezetünket

 

Mi az energia? Melyek a megújuló és a nem megújuló energiaforrások? Hogyan élnénk áram nélkül, hogyan érezhetjük jól magunkat úgy, hogy közben nem fogyasztunk a Föld energiakészletéből? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ a balassagyarmati Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola 3. és 4. osztályos tanulói. A Fenntartható Fejlődés nyertes pályázatának következő állomása során a szervezők egy egész napos programmal kedveskedtek a gyerekeknek, s igyekeztek elkalauzolni őket az energiatakarékosság világába. Játékos feladatokon, izgalmas meséken keresztül próbálták rávezetni a kicsiket a Föld megóvására, és megismertették őket a megújuló energiaforrások világával is. A felmerülő kérdésekre ügyesen válaszolók jutalmul matricákat kaptak, s aki a legtöbbet gyűjtötte, értékes ajándékkal távozott.

A diákok többek között megtudhatták azt is, hogy egy átlagos család legtöbb energiafelhasználása a fűtésre megy. A gyerekeknek már fiatal korban meg kell tanítani azt, hogy ne pazaroljanak ebben a "szegény világban". Energiakészletünk óriási, de sajnos véges, még gyakrabban kellene a megújuló energiaforrások nyújtotta lehetőségeket kihasználni, mint például a nap-, szél- és a vízenergiát.

"Nagyon örültem ennek a mai napnak, nagyon sok új dolgot tanultam, s a tanító néni is nagyon kedves volt. Rádöbbentem, hogy mennyivel jobb volt a réten focizni 5 évesen, mint most, mivel egész nap csak a gép előtt ülök, és közben szűkítem szüleim pénztárcáját a Föld energiakészletével egyetemben. Nagyon hálás vagyok Melo Ferenc igazgató bácsinak, hogy megszervezte nekünk ezt a mai napot, míg élek mindig emlékezni fogok rá." - nyilatkozta egy negyedik osztályos tanuló.

Ne feledjük, "A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön megőrzésre."

Knyazoviczki Barbara

Percsina Anna

11/a osztály