A Szent Imrések Bécsben és Pozsonyban nyaraltak

 

 

2011. július 12-14. között került megrendezésre az a jutalomkirándulás, amelyet a balassagyarmati szentimrés diákok még április végén nyertek el egy rangos, nemzetközi történelmi versenyen.

 

Pázmány Péter élete, kora és munkássága volt a témája a Lakiteleki Népfőiskola által meghirdetett történelmi versenynek, melynek döntőjében (száznál is több nevező csapat közül) a balassagyarmati Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola csapata az előkelő 3. helyen végzett. Jutalmuk egy háromnapos kirándulás volt, amely július 12-14-én került megrendezésre a népfőiskola-, és annak vezetője, Lezsák Sándor (az Országgyűlés alelnöke) jóvoltából.

Pázmány Péter esztergomi érsek, bíboros, a magyarországi ellenreformáció vezető alakja, a 16-17. század jeles képviselője. Munkásságát és annak eredményességét egyetlen tőle idézett mondattal lehetne illusztrálni: "protestáns országba születtem, de katolikus országban halok meg" - itt Magyarország rekatolizálására utalt. Életének mérföldköveit, vágsellyei tartózkodásának helyszínét, a helyeket, ahol Nagyszombatban egyetemet, Bécsben papnevelő intézetet, Pozsonyban jezsuita kollégiumot alapított, megtekinthette a zarándokcsoport. Ezen kívül ellátogattak a bécsi Stephansdomba, a Habsburg uralkodók temetkezési sírhelyéhez, Pozsonyban pedig megtekintették a várat és a híres koronázó templomot. A jókedv és a sok nevetés idén sem hiányozhatott a kirándulásból (hiszen a csapat már második évben vett részt a versenyen, és második alkalommal mehetett külföldi kirándulásra - 2010 nyarán Ukrajnába is eljutottak).

A csapat tagjai ezúton is szeretnék megköszönni felkészítő tanárnőjüknek, Meloné Varsi Ágnesnek az alapos és lelkes munkát, Melo Ferenc Igazgató Úrnak pedig, hogy kezdetektől támogatta a csapatot, segítette sikeres szereplésüket!

 

Knyazoviczki Adrienn