Látogatás a dejtári Vízműben

 

Az elmúlt héten látogatást tettünk néhány osztálytársammal, az osztályfőnökömmel és az OKJ-s tanulókkal a Dejtáron található Vízműbe, ahol megtudhattuk miként lesz a talajvízből ivóvíz.

Először a laborban kaptunk rövid tájékoztatást arról, hogy a vizet hogyan, milyen műszerekkel vizsgálják, alkalmas-e emberi fogyasztásra. Megmutatták a tisztítóberendezések működését, kipróbálhattuk a laboratóriumi eszközöket, majd az üzemvezető körbevezetett bennünket az üzem területén. Láttunk érdekes gépeket, melyek az otthonunkba kerülő víz tisztításához szükségesek: ülepítő, fertőtlenítő, szűrő, savtalanító és lágyító berendezéseket. Megismertük az eljárás bonyolult technológiáját. Megtudtuk, hogy ez az eljárás Közép-Európa egyik legkorszerűbb módszere. Ezután azt is láttuk, hogy milyen szivattyúkkal hozzák felszínre a vizet. Az udvaron két beton medencében tárolják a vízből kiszűrt vas és mangán tartalmú szennyeződéseket, melyek maximálisan megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak. Az ebből kiszűrt, megtisztított víz a helyi patakba folyik.

Az egész csoport nagyon élvezte ezt a tanulmányi kirándulást. Rengeteg új információval gazdagodtunk. Örülünk neki, hogy lehetőségünk adódott eljutni egy korszerű üzembe az iskola támogatásával. Reméljük sok hasonló kirándulásra lesz még lehetőségünk.

Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola tanulói nevében:

Imre Lilla

10. osztályos tanuló