Átadták a Szent Imre Keresztény Iskola új épületét

2016. szeptember 6.

Balassagyarmaton az Ady Endre úton átadták a Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium új, az iskola alsó tagozatosai számára létrehozott épületét.

A váci katolikus egyházmegye által fenntartott Szent Imre iskola immár három épületben működik a városban, összesen 22 osztállyal.

Az ünnepélyes átadáson Palkovics László államtitkár elmondta, hogy a második világháború előtt Magyarországon az iskolák kétharmada egyházi fenntartású volt, majd 1950-re ezek száma 12-re csökkent. A rendszerváltozás óta ez a szám növekszik, jelenleg több mint 700 egyházi fenntartású iskola van hazánkban, a legnagyobb iskolafenntartó a katolikus egyház, amely 286 intézményt működtet.

 

Palkovics László és Lavaj Árpád

Csáki Tibor, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) vezetője arról beszélt hogy, a szalézi rend nyolcvanéves működés után két éve vonult ki Balassagyarmatról, akkor a váci egyházmegyének adták át kollégiumuk épületét; ezt újították fel, és alakították át általános iskolává. A beruházást a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán elnyert 180 millió forint mellett az egyházmegye saját forrásából, 150 millió forintból végezték, ebből 130 milliót költöttek a belső átalakításokra, 20 milliót pedig a berendezésre.

A főigazgató ismertette: a váci egyházmegye 29 oktatási intézményt működtet, ebből 11-et Nógrád megyében. Elmondta azt is, hogy Balassagyarmaton 1992-ben indult újra a katolikus oktatás.

Lavaj Árpád, az iskola új igazgatója elmondta, hogy elkészült az épület teljes energetikai felújítása, a külső-belső szigetelés, a fűtésrendszer korszerűsítése. A háromszintes épület szerkezetét meghagyták, az alsó két emeleten a kollégiumi szobákat alakították át tantermekké, tanári szobákká, és új vizesblokkokat építettek.

Az új épületet Beer Miklós váci megyéspüspök áldotta meg.

 

2016. szeptember

forrás: kormany.hu

Fotók: Komka Péter/MTI