Adventi Észbont(ogat

A balassagyarmati Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskolába látogatott dr. Róka András, az ELTE TTK Fizikai Kémiai Tanszékének főiskolai docense. Előadásának témája főként Michael Faraday kora és élete volt.

Miközben az angol fizikus munkásságát ismertette a tanár úr, mi számos olyan kísérletet figyelhettünk meg, amiktől a lélegzetünk is elállt. Egyik pillanatról a másikra robbantottunk fel papírhajókat, kígyót élesztettünk, valamint 8cm távolságról loptunk lángot a gyufáról a gyertyára. A professzor úrral közösen vizsgáltuk meg, lépésről-lépésre, hogyan gyullad meg egy gyertya, és milyen folyamatok mennek végbe közben. Rá kellett jönnünk, hogy az évek alatt tanult sok-sok szürke egyenlet, amit a füzetünkbe véstünk, élőben sokkal érdekesebb és valóságosabb, mint a tanórán ülve, az időt bámulva. Ezeken kívül sokat tudhattunk meg az égés folyamatáról is a tanár úr segítségével. Megtanultuk, hogy a kémia tudománya érdekes, és leköti az ember figyelmét.

Most, hogy már lassan közeleg az advent, érezzük magunkat is kémikusnak, és lopjunk bátran lángot a koszorú gyertyáira, valamint egymás szívébe!