Ünnepélyesen is átadták a Svejk vendéglő új szárnyát

 

2012. november 30.

 

 

Napjainkban különösen örömteli, ha valahol értékteremtő beruházás létesül, ha egy kezdeti terv nemcsak szándék marad, hanem megvalósulás kíséri.

Éppen ez történt a balassagyarmati Svejk vendéglőben, amely új épületszárnnyal gazdagodott.

Két új terem, a Retro bisztró és a Hrabal különterem ünnepélyes átadására szólt Sinágel József tulajdonos családjának és csapatának szíves meghívása november utolsó napjára.

 

A tulajdonos jogos büszkeséggel mutatta be a bővítéseket, hiszen gyakran történt meg, hogy csoportoknak már nem jutott férőhely, a konyha kapacitása is kicsinek bizonyult, tehát kellett a fejlesztés.

A vendéglővel szomszédos ingatlan megvásárlásával egy fontos lépés azonnal megoldódott, de maga a kialakítás építészeti része, a szükséges konyhatechnikai eszközök beszerzése jelentették a nagyobb anyagi terheket.

Persze a vendégkört ezek a részletek kevésbé érdeklik, számukra a kényelmes elhelyezés, a figyelmes kiszolgálás, no és a vendéglátás színvonala számítanak csak.

Azt, hogy ezekre a szempontokra eddig sok panasz nem lehetett, maga a beruházás megvalósulása mutatja, a vendégek az elmúlt években a pénztárcájukon keresztül is hozzátettek mindehhez.

 

A Retro bisztró - neve ellenére - bizonyára inkább a fiatalabb korosztály tetszését nyeri majd el, az LCD képernyőn a  sportközvetítések élvezetét pedig a cseh csapolt sörök is segíthetik.

 

 

 

A cseh kapcsolatok nemcsak a habzó sörök formájában kerültek elő a megnyitókor.

 

Medvácz Lajos polgármester beszédében frappánsan igazolta, hogy a vendéglő névválasztása nem sértheti a Civitas Fortissima városvédőinek emlékét, hiszen a derék katona nem vonult be Balassagyarmatra.

 

 

A cseh sörök nagy barátja, Bohumil Hrabal író pedig a borovi fenyővel burkolt másik különterem névadója lett, lévén, hogy a Magyar Nemzet újságírója Varga Attila a Svejkben vendégeskedve Hraballal kapcsolatos fotókat, anyagokat adott át Sinágel Józsefnek, így a névadás ügye gyorsan megoldódott.

 

 

 

Az év minden napján a kulináris örömök mellett a lelki tartalomra is gondolni kell, Dr. Stella Leontin kanonok, plébános - áldást osztva - figyelmeztetett a kenyér, bor átváltoztatásának lényegére, üzenetére.

 

A hivatalosnak, vagy inkább barátinak mondható megnyitó után a dolgos hétköznapok jönnek.

 

Mit is kívánhatunk a házigazdának, Sinágel Józsefnek, családjának és (megnövekedett) csapatának?

 

Hogyan is írt Bohumil Hrabal a Házimurik c. írásában? (lásd a terem falán)

 

A doktor átvette a lábast, beleszagolt és megőrült. Ó magyar gulyás. Méghozzá hátszinből. Mágnások eledele.

 

Valami ilyesmit.

 

Doktort csak vendégként, mágnásokat szintúgy.

ÁNTSZ-nek tetsző lábasokat.

Magyar gulyást, szép hátszínből.

És sok Ó betűt.

A vendégektől.

Amikor mindahány azt mondja: - Ó de finom.

 

Az lesz az igazi őrület.

 

 

 

2012. november

Jelen volt:  Nagy László