A festő, aki ismeri a mikszáthi titkot

2010. május 5.

Mikszáth Kálmán halálának századik évfordulójára a balassagyarmati festőművész, Réti Zoltán akvarelljeivel emlékezett a budapesti Evangélikus Országos Múzeum.

A rangos kiállításon a József Attila- díjas költő, Zalán Tibor mondott megnyitó beszédet.- Mikszáth nevéhez az én szótáramban a "huncut" jelző kapcsolódik. Mintha elbújna gomolygó pipafüstje mögé és onnan néha-néha előbazsalyogna. Ezt a Mikszáthot láthatjuk a falon, amikor belépünk, jellegzetes és jól ismert pipája fölött ücsörögve, kékekbe és finom pasztellekbe burkolózva- fogalmazott a költő, aki a mikszáthi figurákról szólva elmondta: azok szeretettel, megértéssel, pasztel- színekkel vannak ábrázolva, s ha Móricz a naturalizmus, akkor Mikszáth a realizmusba rejtett impresszionizmus. - A nagyoroszi születésű Réti Zoltánt minden a palóc vidékhez köti, sokirányú és gazdag érdeklődése egyik  fontos szelete Mikszáth. Munkái nem illusztrálják, hanem továbbgondolják, tovább értelmezik a szklabonyai nagy öreget. Ő is szeretettel és megértéssel és pasztel-színekkel fordul ehhez a világhoz, az egyik legnehezebb festészeti formát használva, az akvarellt. A mester akkora egeket, olyan gomolygó, nyugtalan , vagy éppen gomolygásában megnyugtató színes egeket tud festeni, amilyeneket csak az tud, aki élt a pusztán vagy akit éltet a puszta- méltatta a Réti-képeket Zalán Tibor, azt is hozzátéve: a festő alakjai hol démonikussá, hol békét sugárzóvá, hol bájos szomorúságot árasztóvá válnak. - Rá kell jönnünk: Réti Zoltán nagyon ismeri a mikszáthi titkot. Valami belső derű jellemzi ezeket a képeket, az a derű, amivel Mikszáth megírta, láttatni akarta hőseit. Réti Zoltán színei helyenként megragadhatatlanul szépek és egyéniek, annyi bizonyos, az is adománnyal teli szívvel megy haza innen, aki még egyetlen Mikszáth-művet nem olvasott- összegezte az akvarellek nyomán támadt gondolatait a költő.

A tárlat megnyitóján budapestiek, s a szűkebb pátriából elszármazottak sokasága töltötte meg az Evangélikus Országos Múzeumot.

(Szabó Andrea írása a Nógrád Megyei Hírlapban)

 

(A megnyitón készült képeket tekinthetnek meg a Fényképalbumokban)