Képeken elevenedett meg a költészet

Rajzpályázatot hirdettek a könyvtárban

 

A vers és képzőművészet találkozásának színes lenyomatait tekintheti meg, aki ellátogat a balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtár galériájára. A Költészet Napja alkalmából kiírt versillusztrációs rajzpályázatra több mint kétszáz pályamű érkezett, amelyeken az egészen kicsi gyerekektől a középiskolás korosztályig mindenki megmutathatta, hogy fantáziájában hogyan jelennek meg egy-egy költő sorai.

Az ünnepélyes megnyitóra József Attila születésnapján, a vers ünnepén került sor. "A versén, melynek Weöres Sándor szavai szerint varázsige jellege van. A gyermekvers olyan hangulatot, dallamot, élet-vagy természetdarabkát próbál adni, ami a gyerekek lelkét gazdagabbá, finomabbá teszi." - hangzott el a gyermekkönyvtárosok bevezető gondolataiban. A rajzpályázat célja az volt, hogy felelevenedjenek a már olvasott, hallott kedvenc versek, és ezután a gyerekek papíron is megörökítsék, milyennek képzelik az olvasottakat. Balassagyarmat valamennyi nevelési intézményéből, valamint vidékről is érkeztek pályaművek, amelyeket Faragóné Lőrincz Katalin, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársa értékelt. Összegzésében kiemelte, fontos, hogy a résztvevők az életkori sajátosságaiknak megfelelő verset választottak. Rajzaikon a gyerekek jól visszaadták azokat a képeket, amelyeket a költő szavakkal megfogalmazott, ez azt jelenti, hogy az illusztrációk találkoztak a költő gondolataival. A vers sok mindent fel tud idézni az olvasóban, és mindenkiben más benyomást kelt. Az óvodások, mivel még nem tudnak olvasni, azokat a hangulatokat adták tovább, amit hallomás által megfigyeltek, az óvónők pedig hagyták kibontakozni a kreativitásukat.

Ezután a díjak átadása következett, és a szervezők megköszönték valamennyi résztvevő munkáját, valamint a pedagógusok támogatását. A jó hangulatú kiállításmegnyitót a Szent Imre Keresztény Általános Iskola tanulóinak műsora színesítette, akik a Festmény című művet és Cseh Tamás Csönded vagyok című dalát adták elő.

A tárlatot május 12-ig, a könyvtár nyitva tartási idejében tekinthetik meg az érdeklődők.

 

(A rendezvényről további képeket láthatnak a Fényképalbumok rovatunkban)

 

Az egyes kategóriák díjazottai:

Óvoda

I. díj:

Baranyi Dániel (Patvarci Tagóvoda)

Bencsik Anna (Érsekvadkerti Óvoda)

Janzsó Kata (Nyitnikék Tagóvoda)

Kotrebai Noémi (Központi Óvoda)

Kőházy Zsófia (Meseerdő Tagóvoda)

Szádóczki Hanna (Játékvár Tagóvoda)

II. díj:

Demus Angéla (Játékvár Tagóvoda)

Gáspár Levente (Központi Óvoda)

Halaj Dorina (Érsekvadkerti Óvoda)

Mucs Flóra (Nyitnikék Tagóvoda)

Általános Iskola alsó tagozat

Cserni Bettina (Szent Imre Keresztény Iskola 1.o.)

Gáspár Lili (Kiss Árpád 1.o.)

Fényes Jázmin (Kiss Árpád 4.o.)

Jacsjánszky Klára (Kiss Árpád 4.o.)

Kokavecz Máté (Szabó Lőrinc Tagiskola 1.o.)

Varga Vivien (Dózsa György Tagiskola 3.o.)

Általános Iskola felső tagozat

Bogár Blanka (Szent Imre Keresztény Iskola 6.o.)

Gordos Fanni (Szécsénke 11 éves)

Szenográdi Viktória (Dózsa György Tagiskola 7.o.)

Tóth Martina (Kiss Árpád 11 éves)

Középiskola:

Pásztor Gergely (Madách Kollégium 17 éves)

Rácz Sára (BBG 9.o.)

Vandornyik Andrea (Madách Kollégium 17 éves)