Pekár István könyvbemutatója

Nógrád 1956-járól és a gulágsorsokról

 

 

2017. június 29.

 

 

 

                   

 

 

Pekár István, Herencsény szülöttje, Nógrád elkötelezett lokálpatriótája, A Balassagyarmatról forgatott Tünderváros c. film létrehozója, a Duna TV egykori elnöke és számos más tisztség betöltője a Helytörténeti Gyűjteményben tartotta meg Nógrád megye 1956-os forradalmáról és a Gulágra elhurcolt nógrádiak tragédiájáról szóló könyveinek bemutatóját.

 

A szerző nem tudományos, levéltári adatokkal kiegészített műveket készített, hanem interjúkon, élettörténeteken át mutatja be a magyar történelem meghatározó időszakának történéseit, az akkori események tevékeny szereplőinek vagy éppen kényszerű elszenvedőinek sorsát. Az élő tanuk egyre fogynak, a történésekből pedig máig számos részlet feldolgozatlan, indokolta meg Pekár István, miért fogott bele a két kötet elkészítésébe.

 

A Sírva fekszünk, sírva ébredünk - Nógrádiak a Gulágon c. kötet főleg a megye két német nemzetiségű faluja, Berkenye és Szendehely tragédiájáról szól, ahonnan több mint 200 embert hurcoltak el málenkij robotra. De megjelennek a megye más hadifoglyainak történetei is, közülük a ma Benczúrfalván élő, 100 éves Zsíros László személyesen is eljött az eseményre.

 

 

Zsíros László, felvétel a könyvből

 

 

A Nem akartunk híresek lenni főcímet, Nógrád megye forradalma 1956 alcímet viselő kötet részben az egykori forradalmárok, részben családjaik visszaemlékezéseit tartalmazza. Mindezek kiegészülnek egy-egy település, Salgótarján, Szécsény, Ipolytarnóc, Balassagyarmat, Rétság, Nógrádsáp, Drégelypalánk, Pásztó 1956-os történéseinek rövid kronológiájával is.

 

Beszédesek a számadatok, e szerint a megyében a megtorlások során nyolc halálos ítéletet hoztak, ebből hármat végrehajtottak, 319 személy ellen indult büntetőeljárás, további 80-90 nógrádi ember ellen az ország más részeiben. 249 fő 425 év börtönt kapott, 1957-ben 900, 1961-ben 1060 személyt tartottak megfigyelés alatt.

 

A Nógrádiak a Gulágon könyv kiadója a Cserhát Natúrpark Közhasznú Alapítvány és a budapesti Mezőgazda Lap és Könyvkiadó, utóbbi lett az 1956-os könyv kiadója is, közösen a balassagyarmati Audiovizuális Szociális Szövetkezettel.

 

Egyik kötet sem kerül kereskedelmi forgalomba.

 

 

2017. június

 

Összeállította és jelöletlen fotók: Nagy László