Gyarmati középiskolások sikerei Budapesten,

a Péchy Blanka Emlékversenyen

 

2019. november 30-án a BKSZC Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola adott otthont a 31. Péchy Blanka Emlékversenynek. Azok a középiskolák kaptak meghívást az országban, ahol működnek anyanyelvi szakkörök.

Balassagyarmaton a Balassi Bálint Gimnáziumban és a Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumban folyik anyanyelvápoló munka szakköri keretek között. A szép magyar beszéden kívül magatartáskultúrával is foglalkoznak a diákok, helyesírási, szépkiejtési és versmondó versenyekre is felkészítik őket szakkörvezetőik. Leveleznek a Magyar Katolikus Rádió, Szóról – szóval című műsorával, melynek dr. Deme László nyelvészprofesszor volt az alapítója. Munkájuk jogán kapnak meghívást különböző, országos Beszélni nehéz! címet viselő rendezvényekre, versenyekre, mint a Péchy Blanka Emléknapra, ahol különböző területen vetélkedtek egymással a diákok: helyesírásban, szép magyar beszédben, versmondásban, hangsúlyjelölésben és anyanyelvi csapatjátékban.

A SSZC Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakgimnázium és Szakiskolájából Csonka Tamás Kevin 12. osztályos tanuló versmondásban 3. helyezést ért el. Szakkörvezető tanára a Péchy Blanka-díjas Hevérné Tácsik Klára. A tanárnő anyanyelvápoló munkáját is hivatásnak érzi, annál is inkább, mert a Z generációt nevelő-oktató pedagógusként nap mint nap szembesül az anyanyelvi hagyományt és értékeket veszélyeztető nyelvhasználattal, amit nemcsak a fiatalok, hanem a felnőttek körében is tapasztalt. Hevérné tanárnő 1998-tól tagja az Anyanyelvápolók Szövetségének, azóta folyamatosan bekapcsolódik diákjaival a Kerekes Barnabás tanár úr által vezetett mozgalomba.

A Balassi Bálint Gimnázium „Balassi-sok” nevet viselő szakköre a játékos anyanyelvi versenyben 3. helyezést ért el. A csapat tagjai: Fésűs Sára, Híves Fanni, Kisztner Boglárka és Tóth Alexa 11. évfolyamos tanulók. Tanáruk Gyarmatiné Rostás Ida. A szakkörben tevékenykednek 9. AJTP-s diákok is, akikkel dr. Fényes-Bók Szilvia tanárnő foglalkozik.

A szakkörvezetők tagjai az Anyanyelvápolók Szövetségének, és szívügyüknek tekintik az anyanyelvi kultúra ápolását. Meggyőződésük, hogy a sikeres életpálya felépítésében – szakmai területtől függetlenül – továbbra is nagy szerepe van annak a képességnek, hogy a jövő diplomásai gondolataikat igényes megfogalmazásban, tiszta, értető hangoztatással, tartalmi és képi szempontból is gazdagon tudják élőszóban kifejezni.

Az intézmény anyanyelvi nevelő tevékenységét az Anyanyelvápolók Szövetsége azzal is elismeri, hogy 2020. február 28-án a Balassi adhat otthont a Kazinczyról elnevezett „Szép magyar beszéd” verseny Nógrád megyei fordulójának.

 

2019. december

Írta: Pásztor Sándorné