Párkányi Raab Péter Corpus szobra a

Szent Ferenc Kórház kertjében

 

 

2020. augusztus 29-én ünnepélyes szentmisét mutatott be a budapesti Szent Ferenc Kórház kápolnájában Michael August Blume alessanoi címzetes érsek, pápai nuncius, majd megáldotta a kórház Nyolc boldogság üvegablakait és a kertben felállított Corpust.

 

 

A Corpus című szobor Párkányi Raab Péter szobrászművész 1994-ben, 26 éves korában készült alkotása, amelyet a Képzőművészeti Főiskolán, végzős mesterképzős hallgatóként, vizsgamunkaként mutatott be. Ezt követően több kiállításon a Rózsafüzér című kompozíció részeként került bemutatásra (1997 Műcsarnok, 2017 Székesfehérvár). A szobor 26 évet várt, hogy hazataláljon, a végleges helyére kerüljön.

 

 

A Magyar Kurír katolikus hírportál írásában felidézte:

A művész…kezdettől fogva a keresztény kultúrán nevelkedett, nagy vágya volt, hogy mindenképpen el kell készítenie a saját Corpusát. A mű elkészülte után egy orvosházaspár megkérdezte tőle: „Egy ilyen fiatalember, hogy tudhat ennyit a küzdelemről, a halálról?” Ők akkor rákos betegekkel foglalkoztak, és elmondták, hogy haláltusájukban a szenvedők éppen így néznek ki. „Ezek azok a dolgok, amikre nincs magyarázat” – fogalmazott Párkányi Raab Péter. Ő sem tudja ezt megmagyarázni, hogyan született meg ez a szobor, mert nem érte nagy szenvedés a Corpus elkészültének idején, és azóta sem volt kitéve borzalmas gyötrelmeknek sem ő, sem a családja. Úgy érzi azonban, hogy Valaki fogja és vezeti a kezét alkotás közben.

 

   

 

 

2020. szeptember

forrás: magyarkurir.hu

fotók: magyarkurir.hu

facebook.com/Parkanyi Peter