II. NYÍRJES KUPA

 

ÉLETHŰ HAJÓMODELLEK NEMZETKÖZI VERSENYE

 

BALASSAGYARMAT . NYÍRJES

2017. JÚNIUS 24.

 

 

 

 

 

Az élethű hajómodellek nemzeti bajnokságának nyílt versenyei sorában a Balassagyarmati Modellező Egyesület másodszor rendezett versenyt, amelyen ez alkalommal felvidéki versenyzők is indultak.

A Nyírjes Kupa máris népszerű a hajómodellezők között, köszönhető a szép környezetnek és a szakszerű rendezésnek. A 2. számú tó és környéke ideális helyszíne volt a versenynek, melyen mintegy negyven versenyző regisztrált.

 

 

 

 

Dr. Kornis János bíró, Dr. Hűvös Ferenc bíró,

Gere József főrendező,

Bojki Zsolt főbíró, Tardy Sándor bíró

 

 

 

 

Gere József főrendező érdeklődésünkre ismertette a modellverseny szabályit. A NAVIGA (Nemzetközi Hajómodellező Szövetség) szabályzata szerint az NS (Navigation Scale), a rádió-távirányítású élethű hajómodellek versenyét bójákkal kitűzött egyenlő oldalú háromszög alakú pályán bonyolítják le. A háromszög oldalain és szélein 1 m széles kapukat helyeznek el, amelyeken érintés nélkül kell áthaladni a megadott irányban. A starthelyről való indulás után az első kapu akár bal, akár jobb oldalról megközelíthető, azon áthaladva kezdődik az idő mérése. A pályát 7 perc alatt kell teljesíteni, és a végén egy jelképes kikötőben kikötési manővert kell végrehajtani. A kikötés befejezését az irányítókészülék felemelésével kell a versenyzőnek jeleznie, ezt követően a modell 3 másodpercig nem érintheti a kikötőt. A kikötő szélességét mindig az éppen pályán haladó hajó szélességéhez igazítják, a modell szélessége + 200 mm adja a kikötő méretét. Hibátlan pálya teljesítéséért a versenyző 100 pontot kap. Egy versenyen általában két futam van. A végeredményt a pálya teljesítése után kapott pontok, - és ahol van, a műszaki vizsga pontjainak - összege adja.

 

 

 

 

A méretarányosan megépített hajómodellek hosszúságuktól függően három osztályban versenyeztek. Vízre bocsájtható volt gyári kész modell, vagy építőkészletből megépített modellhajó is, mely egy hajó alaptulajdonságait hordozta. Ebben az osztályban volt az ifjúsági korosztály külön versenye.

Az olyan modellhajónak, melyet építőkészletből illetve előre gyártott alkatrészekből építettek, működési és építési vizsgálaton kellett átesni.

Külön csoportot alkottak az eredetivel megegyező vagy ahhoz hasonló csavar-, oldalkerék vagy farkerék meghajtású gőzhajómodellek. Meghajtásuk egy- vagy többhengeres dugattyús gépek vagy gőzturbinák.

 

 

 

 

Manőver a bóják között

 

 

 

 

Bevetésre várva

 

 

 

 

Az F4-A kategóriában a balassagyarmati Gere Péter 11., Szakács László 13., Gere József 15. helyezést ért el a 27 indulóból. F4-B kategóriában Gere József 5.,  Gere Péter 6. helyezett lett, az F4-A ifi kategóriában Bernáth Vajk 3. helyezést szerzett a II. Nyirjes Kupán.

 

(További képeket a modellekről itt találnak az érdeklődők)

 

 

Összeállította és fotók: Nagy Angela

2017. június