Nógrádi lapjárás 1956 forradalma alatt és után

 

 

 

 

Nógrád Népe

1956. november 1.

 

 

A Nógrád Megyei Forradalmi Nemzeti Bizottság lapja.

Felelős kiadó: Mlinárik István. Szerkeszti: a Szerkesztőbizottság

Szerkesztőség és kiadó- hivatal: Salgótarján, Damjanich út 2.

Felelős vezető: Topa György

 

A felelősségről

 

A Nógrád Népében tegnap megjelent, két cikk, amely súlyosan terheli a megyei pártbizottság három tagját. Az említett cikkekből az derül ki, hogy Jakab Sándor, Fekete Ottó és Szoó Béla személyileg felelős a forradalmat gyalázó Új Szó behozásával. A megyei pártbizottság kijelenti, hogy a lap behozatalát az akkori végrehajtóbizottság határozta el.

Ez a nyilatkozat ugyan súlyosbítja a megyei pártbizottság felelősségét, mégis ki kellett mondanunk, hogy ezzel az igazságnak megfelelően megosszuk a felelősség terhét.

 

Megyei Pártbizottság

 

 

*

 

Nógrád Népe

1956. november 4.

 

"Itt a Szabad  Salgótarján Rádiója"

 

Ismét egy fórum, amely a nép igazát harsogja. Tegnap pontban 13,30 perckor megszólalt a Szabad Salgótarján Rádiója. A volt ÁVH épületének adóját foglalta le a Megyei Nemzeti Bizottság. Nagy Béla és Bornai István polgártársak megfeszített munkával

egy nap alatt megjavították az ávósok által „átszerelt” adót. Megjavították és ma már naponta nyolcszor, reggel fél nyolctól este fél 10-ig, kétóránként sugározza adásait, tudósításait, közleményeit a 40 méteres rövidhullámú sávban. Köszöntjük a Szabad Salgótarján Rádióját és valamennyi önzetlen munkatársát. Nógrád megye népétől pedig azt kérjük, hallgassák az adásokat, hallgassák Magyarország függetlenségének megtartásáért létrejövő, ezért élő és dolgozó rádiót. Az igazság hangján beszél.

 

 

 

Új úton

1956. november 13.

 

A Magyar Szocialista Munkáspárt megyei szervezete és az Ideiglenes Munkás-Paraszt Forradalmi Bizottság lapja.

Szerkeszti a szerkesztőbizottság. Salgótarján, Damjanich u. 2. Felelős vezető: Topa György

 

 

Itt a Mikszáth Rádió, Salgótarján

 

Már hírt adtunk arról, hogy Nógrád megye új tájékoztatási szervvel gazdagodott. Valóban ez meg is felel a valóságnak. Megszólalt a salgótarjáni Rádió.

Sajnos azonban születésének pillanatától mind addig amíg megyénk harcos munkásosztálya erélyesen fel  nem lépett a kapitalista restaurációval szemben, ez az adó is támogatója volt annak a rettenetes kísérletnek, amely hazánkban vissza akarta állítani a régi horthysta-rendet.
A népellenes kísérlet meghiúsult. Nógrád megyei rádió most már valóban a dolgozó nép ügyét szolgálja. Jelentkezik naponta a rövidhullám 40 méteres sávjában reggel 8-tól este 8-ig minden páros órában. Igaz ma még zökkenőkkel, technikai és egyéb nehézségeikkel, de ami a fontos: becsülettel a nép mellett.

Hallgassák! Remélhető, rövidesen így jelentkezik: Itt a Mikszáth Rádió Salgótarján!

 

 

 

 

Nógrádi Népújság

1956. november 22.

 

 

Nógrád megye dolgozóinak lapja

Szerkeszti a szerkesztőbizottság. Salgótarján, Damjanich u. 2. Felelős kiadó: Laukó György

 

Laukó György a Megyei Tanács elnökének nyilatkozatából:

 

A tanácsok álljanak a munka élére.

 

A tanácsok, a végrehajtóbizottságok, a tanácstagok álljanak a munka élére, van erkölcsi alapunk ehhez, hiszen a munkások, parasztok és értelmiségi dolgozók fiaiból tevődnek össze, nincs köztünk sem tőkés, sem földbirtokos.

 

Van erkölcsi alapunk továbbá azért is, mert a népi demokratikus államunk minden eddigi vívmányához mi is hozzájárultunk. De van azért is, mert a Rákosi- és Gerő- klikk szektás módszereitől mi is sokat szenvedtünk. Hány tanácsi vezető lett "opportunistának" bélyegezve a túlhajtott célkitűzések végre nem hajtásáért, vagy fegyelmileg elbocsátva, lehetetlenné téve? E politika következtében természetesen követtünk el hibákat, általában, de egyes személyek ezek túlhajtásában külön is.

 

 

2016. október

Összeállította: Nagy László