Nógrádi fiatal alkotók az Artériában

 

 

Egymást követik a kiállítások, koncertek, irodalmi estek az Artéria Galériában, Klubban. Fricska Éva, a kiállítóhely tulajdonosa egyfajta missziós munkát végez, ráadásul 2020 januárját-februárját hangsúlyozottan a nógrádi fiatal tehetségek bemutatására szánta. Az alábbiakban két ilyen eseményről számolunk be.

 

2020. január 18-tól február 24-ig harminchárom fiatal nógrádi alkotó mutatkozik be a Galériában, a kicsi, de meghitt hangulatú kiállító-helyiség minden szabad falfelületét kihasználva fértek csak el az alkotások.

 

„Húszon innen, vagy alig túl” – ez a kiállítás címe, és a kezdő festők, ügyes amatőrök remek és tanulságos bemutatót adtak arról, mit is tartanak ők a képzőművészet terén megközelítendő témáknak, de Galbács Tamás révén tapasztalt fotós alkotásai is megjelentek a falakon. Több mindent látunk itt a hagyományos festészet kedvelt objektumaiból: tájkép, zsánerkép, virágok, arcképek, de a nonfiguratív is ügyes próbálkozások terepe – kacskaringós füstcsíkok, csendélet-szerű absztrakt kompozíciók, körvonalazott titokzatos alak-sorok, stb. Szokatlan egy ilyen kiállítás, több mint egy iskolai bemutató, pedagógusok figyelmére érdemes.

 

Az Artériának ez az első csoportos kiállítása, az alkotók többségének művei először láthatók a közönség előtt, ezért is dicsérendő a galériatulajdonos döntése, aki elkötelezett híve a tehetséggondozásnak a lokalitásban. Az esemény szórólapján kért is minden látogatót, támogassák a kortárs művészetet, művészeket, legyünk büszkék rájuk.

A kiállítás megnyitóján ifj. Telek Zoltán festőművész is a figyelem szükségszerűségét emelte ki, a kiállítás, a megjelenés lehetősége remélhetőleg tovább bátorítja az alkotókat.

 

 

        

 

A szórólapon 33 alkotó neve áll, közülük itt – némileg önző módon – a balassagyarmati fiatalokat emeljük ki: Balogh Benedek (cserhátsurányi, de balassis gimnazista), Boggess Daniel, Busai Alexandra (a legfiatalabb kiállító, 14 éves), Hamvas Sára, Kiss Roberta Zsófia, Lendvai Viktória, Moharos Lili, Szabó Klaudia, Virág Tünde.

 

Terjedelmi okok miatt az alábbiakban sajnos csak pár alkotás bemutatására van mód.

 

Busai Alexandra: I am alive

 

            

           Kiss Roberta Zsófia: Önarckép                              Moharos Lili: Szikla tengerrel

 

Virág Tünde: Vezeklés

 

Két nappal a kiállítás-megnyitó után új esemény következett, a műfaj változott, de a korosztály nem. 2020. január 20-án Stork Máté salgótarjáni költő verseivel ismerkedhettek az irodalmi esten az érdeklődők, beszélgetőtársa Handó Péter költő volt.

 

     

 

Stork Máté jelenleg Budapesten egyetemista, verseiből ötöt is közölt a Balassi Bálint Asztaltársaság irodalmi-művészeti kiadványa, az Asztaltársasági füzetek 2019/21. száma. Az esten elhangzott és a füzetben szereplők művek bepillantást adnak a fiatal költő gondolat és érzésvilágába – amennyiben verssorai teljességgel önmagára vonatkoznak – találunk magányos víziókat (Posztmodern c. verse - anyám karjában is a magány ölel meg), hangulatos zsánerképnek tűnő sorokat (Gyerekkor – virgonc békével a nagy Élet kertünkben bőséges asztalt terített), vagy éppen a társkapcsolatra utalókat (minden kedves izma mosolyra nyúlik, Istenem, nézem, de folyton múlik, s a jelenben illan köddé), de lehetne példát hozni a magánnyal, az idegenség érzésével, a célok keresésével kapcsolatos gondolataira, verssoraira.

 

Kiemelendő, hogy Máté angol nyelvű verseket is ír, lévén nyelvszakos egyetemista. A költőtárs, Ádám Tamás ígéretesnek nevezte a műveket, tanácsként azt fogalmazta meg, legyen a szerzőnek egyéni hangja, rá jellemző stílusa, amelyre az olvasó nehézség nélkül ráismer.

 

 

 

2020. január

Írta: Farkas Gábor

Szerkesztette: Nagy László

Fotók: facebook.com/Arteriagaleria – Sümegi Tamás