Megalakult a Nógrád Megyei Közgyűlés

 

2019. október 22.

 

Balról jobbra Barna János, Skuczi Nándor, Dr. Bablena Ferenc

Fotó: nool.hu

 

 

A 2019. október 13-i önkormányzati választásokat követően sorra alakultak meg a települési és megyei önkormányzatok testületei. 2019. október 22-én megtartotta alakuló ülését Salgótarjánban a Nógrád Megyei Közgyűlés is.

 

Nógrád 129.674 választójából 53.61 % élt szavazati jogával. A megyei listán a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltjeire leadott 58.22 %-nyi szavazat 10 képviselői helyet jelentett, 1-1 helyett kapott: DK 10.35 %, Jobbik 10.19 %, Momentum 6.85 %, MSZP 6.70 %, Mi Hazánk 5.47 %. A Munkáspártra leadott 2.21 %-nyi szavazat nem jelentett képviselői helyet.

 

A fenti eredmények alapján megbízólevelet vehetett át: Barna János, Borenszki Ervin (MSZP), Cseresznyés István (Jobbik), Danyi Attila, Dócs Dávid (Mi Hazánk), dr. Egyed Ferdinánd (DK), Gyuris Dóra (Momentum), Király Attila, Laczkó Roland, Meló Ferenc, Molnár Sándor, Percsina Norbert, Rigó Dávid, Skuczi Nándor, Varga Béla.

 

A megyei közgyűlés elnökének Skuczi Nándort titkos voksoláson 12 igen, 1 nem, valamint 2 tartózkodás mellett választották meg.

 

Főállású alelnöknek Barna Jánost, társadalmi megbízatású alelnöknek dr. Bablena Ferenc Istvánt választották.

 

(a megyei közgyűlésben az előző ciklushoz képest a képviselők száma Fidesz-KDNP esetében 1 fővel nőtt, Jobbiknál 2 fővel, a Szocialista Pártnál 1 fővel csökkent)

 

Két állandó bizottság is megalakult, a pénzügyi és ügyrendiben Meló Ferencet elnöknek, Borenszki Ervint (mindkettő balassagyarmati illetőségű) alelnöknek választották. A területfejlesztési bizottság elnöke Varga Béla, alelnöke pedig Dócs Dávid lett.

 

(bár közgyűlés ünnepi ülése nyilvános (?) volt, de annak időpontját, helyszínét, meghívóját a Megyei Önkormányzat hivatalos honlapja (nograd.hu) nem tette közzé. Sőt a mai napig a megalakulásról hírt sem közölt, csakúgy, mint magukról a választások eredményeiről sem.

 

A fenti információk többségét a megyei napilap internetes felülete (nool.hu) tudatta cikkében.

 

A megye honlapjának szerénységét még magyarázhatnánk a kiváló kormánypárti eredményekkel, de annak fényében, hogy a pártok (és híveik) milyen lendületesen gyalázták egymást a választások előtt, a visszafogottság több mint furcsa.

A közgyűlés honlapját megnyitó érdeklődő viszont még ma is hosszabb információkhoz jut az IceMan Hungary 2019. januári eseményeiről vagy a fecskefajok védelmének veszélyeiről, 2018. novemberről. A (megyei) fecskékre leselkedő veszélyt távolról sem áll szándékunkban lekicsinyelni, sőt...

 

Kitartó munkásságuk a környezeti pusztítás ellenére is bámulatos. - szerk. megjegyzései)

 

 

2019. október 23.

Összeállította: Nagy László

Forrás: nool.hu