Nagy Angela fotógrafikái a Szerbtemplom Galériában

 

 

2015. június 5-én nyílt meg Nagy Angela új kiállítása, témául a prázsmári erődtemplom szolgált, az ott készített digitális felvételek fotógrafikákká formázása adta kiállítása anyagát.

Az alkotások ezáltal összekapcsolták a művész szakterületeit, az építészetet és a színdinamikát, színelméletet, példát adva arra, lehet egyfajta átjárás eleink építészete és a XXI. századi számítógépes technológia nyújtotta "új művészetek" között.

 

A számos egyéni,- és csoportos kiállításon képzőművészeti alkotásaival már megjelent Nagy Angelát és az örömtelien népes számú érdeklődőket Csemniczky Zoltán, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója köszöntötte, üdvözlő gondolatai után Lőrincz Aranka Sarolta, ipolybalogi népművelő, nótafa, szépíró mondta el Trianoni reményharangok c. költeményét.

A bemutató egy nappal követte a Nemzeti Összetartozás Napját, így az erdélyi erődtemplomon kívül Lőrincz Aranka Sarolta verse is erősítette az emléknapi kapcsolódásokat.

 

Csach Gábor, Lőrincz Aranka Sarolta, Nagy Angela

 

 

A kiállítást Csach Gábor művészettörténész, alpolgármester nyitotta meg, aki mindjárt tapssal kísért örömhírrel is szolgált, idén ősszel elkezdődhet a Szerbtemplom tetőzetének felújítása, amely így méltó helyet biztosíthat képzőművészeti kiállítások céljára.

 

Csach Gábor utalt a világörökség részét képező erődtemplomok - köztük a prázsmári - kialakulására. A templomépítések II. András uralkodása idején kezdődtek el, majd a szászok révén erődtemplomokká formálódtak a XV. században a törökök elleni védekezésül. Maga az erődtemplom egy rendkívül érdekes és izgalmas építészeti teljesítmény, nem meglepő, hogy ez is foglalkoztatta Nagy Angelát, az általa készített fotógráfiák pedig már a modern technika felé visznek el. Csach Gábor beszélt a fényképészet rendkívül gyors fejlődéséről, arról, hogy ebben a színdinamika, a színelemzés új lehetőséget hoztak el. Ezek megjelenése a folyamatosan fejlődő fotótechnikában immár elismert és új művészeti ágat teremtettek.

 

Ebben az új művészeti ágban készített alkotásait mutatja be Nagy Angela, a művek 2015. július 30-ig tekinthetők meg a Szerbtemplom Galériában.

 

 

2015. június

Összeállította: Nagy László