MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

 

2017. JÚNIUS 24.

 

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma idén is változatos programmal várta az érdeklődőket szombaton délután 5 órától éjfélig a Múzeumok Éjszakája ünnepén. Dr. Lengyel Ágnes "Szent Iván ünnepe" címmel tartott bevezető előadást.

 

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központtal közösen szervezett kézműves foglalkozást Jakus Juli vezette. A gyerekeknek lehetőség volt a palóc népi játékokkal is megismerkedni.

 

Steinmacher Kornélia irodalomtörténész "Ellopták a Tragédiát!?" címmel vezetett kalandjátékot a múzeumban.

 

Alkonyatkor tűzzsonglőrök, a Palóc Virtus Kulturális és Sportegyesület tagjai tartottak parádés bemutatót a múzeum előtti téren.

 

 

 

 

Hagyományosan nagy közönségsikert aratva tartotta meg a Szentivánéji Koncertet a Lévárdi Beáta vezette Vissi d’Arte Művészeti Együttes.

 

A szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar Bel Canto Kamarakórusát vezényelte és zongorán kísérte Lévárdi Beáta.

 

A hangversenyen közreműködött: Jambrik Zsolt, Lengyelné Zsoldos Emőke és Varga Yvett - ének; Palánki Éva - fuvola; Franka Beáta - zongora; Lengyelné Zsoldos Emőke és Sánta Zsolt - gitár.

 

 

 

 

Az együttes műsorában a zenetörténet jeles alkotásaiból mutatott be válogatást Mozarttól Gershwinig. Glinka, Kodály, Chopin stb. művek is elhangzottak virtuóz előadásban.

 

Jambrik Zsolt, a műsorközlő prózai művek és versek felolvasásával tette változatossá az előadást.

 

 

 

 

Jambrik Zsolt és Palánki Éva

 

 

 

 

Lehetett ismerkedni népi hangszerekkel is, furulya- és citeramuzsika szórakoztatta a közönséget.

A továbbiakban a Palóc Néptáncegyüttes tagjainak bemutatójával élő dudaszóra folyt a tánc az éjszakában.

 

Az érdeklődők megtekinthették a múzeum gazdag állandó és ideiglenes kiállításait, melyekről a múzeum honlapján lehet tájékozódni. 

 

 

Nagy Angela

2017. június