TÜNDÉRVÁROSBÓL A MŰVÉSZETEK TEMPLOMÁBA

 

 

Az országos sajtó révén a szülővárosba is gyorsan eljutott az örömteli hír, miszerint Mózer Erzsébet grafikai restaurátorművész Munkácsy-díjban részesült. A Honismereti Kör feladatának tekinti a városhoz kötődő személyek megismertetését, bemutatását. Így került sor a művésznő meghívására, melyet mindannyiunk örömére készséggel elfogadott. A fenti címmel invitálta a közönséget a meghívó az érdekesnek ígérkező találkozásra 2014. december 12-re.

 

 

C:\Documents and Settings\User\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.Word\xP1010001.jpg

 

 

A Honismereti Kör évzáró összejövetelén vendég volt Mózer Erzsébet Munkácsy-díjas grafikai restaurátorművész, akinek vetítettképes bemutatkozó előadásából megismerhettük a gyermekkor, az iskolás évek, a városhoz való kötődés, a művészi pálya indulásának és kibontakozásának mozzanatait.

 

Számára Hont volt a Tündérkert, ahol boldog gyermekkorát töltötte és életre szóló benyomásokat szerzett. Itt születtek korai zsengéi, hiszen már egészen kicsi korában a festékek, a színek bűvöletében élt. A Tündérvárosba kerülve a Szántó Kovács János Gimnázium ének-zene tagozatának tanulója lett. Rajzi tanulmányait Farkas András irányította. Tanár úrtól a szakmai fogásokon kívül emberséget, alázatot, kitartást is tanult, melynek élete során nagy hasznát vette, emelte ki a művésznő. Felidézett egy diákkori sikert is, amikor a zeneiskola által rendezett ifjú képzőművészek tárlatán második díjat nyert.

A Szépművészeti Múzeum nyilvántartási osztályán kezdődött, majd a grafikai restaurátor műhelyben folytatódott pályafutása. Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Egyetemen végezte. Jelenleg a velencei Szépművészeti Akadémia posztgraduális képzésén vesz részt.

 

 

  

 

Gyenes Gitta: Fehér ló restaurálás előtt és restaurálás után

 

 

Grafika az összes művészet alapja. Az előadás felvázolta, hogy mire készülhet a mű (pergamen, elefántcsont, papír), és hogy mivel készülhet a mű (száraz-, nedves technika, nyomtatott grafika).

 

 

  

 

Munkácsy: Tanulmányrajz Krisztus Pilátus előtt c. festményhez restaurálás előtt és restaurálás után

 

 

Bepillantást nyerhettünk a restaurálási technikák világába is. Láthattunk érdekes munkákat pl.: XIX. századi elefántcsont miniatűr; pergamen oklevél; ezüstceruzarajz; Aba-Novák Vilmos tanulmányrajza; Czóbel Béla, Berény Róbert, Rippl-Rónai József alkotásai; biedermeier rajz; Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt, tanulmány; XIV. századi bolognai rajz; Lorenzo Sachetti díszlet és épületdekorációs tervei.

 

 

 

Mózer Erzsébet: Kötéltáncos (szitanyomat)

 

 

A művésznő példákat mutatott grafikai alkotásaiból, melyeket különféle eljárásokkal készített (linómetszet, rézkarc, hidegtű, monotípia, szitanyomat stb.). Megismerhettük néhány vers- és meseillusztrációját is, melyeket Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly és nem utolsó sorban saját szövegeire készített.

 

 

 

Tamkó Sirató Károly: Törpetánc

Mózer Erzsébet illusztrációja (ceruza)

 

 

Mózer Erzsébet további alkotásai a képtárban tekinthetők meg.

 

Összeállította: Nagy Angela

2014. december