Megemlékezések Mikszáth Kálmán születésének évfordulóján

2014. január 16.

 

 

Mikszáth Kálmán születésének 167. évfordulóján megemlékezéseket tartottak szülőhelyén, Szklabonyán; írói indulásának helyén, Balassagyarmaton; utolsó nógrádi lakhelyén, Horpácson.

 

 

Balassagyarmaton 1911 óta utca viseli Mikszáth Kálmán nevét, 1925-től emléktábla hirdeti emlékét a Vármegyeháza homlokzatán, az ötvenes években a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Mikszáth-portrészobrot állítottak fel. 1960-ban jelölték meg a Madách utca 6. sz. alatti házat emléktáblával, mely mostanra a Palóc Múzeum lapidáriumába került. Szobra áll a Vármegyeháza előtt 1961 óta, nevét viseli a Mikszáth Középiskola.

 

  

 

(forrás: mikszathkalman.hu)

 

Pásztor Sándor, a Mikszáth Kálmán Társaság alelnökének kezdeményezésére és többek közreműködésével ifj. Szabó István szobrászművész felújította a Mikszáth-szobrot. Immár a megújult környezetben, bronzpatinával ellátva áll ismét a szobor a Vármegyeháza előtt.

 

 

A Szlovák Nemzeti Múzeum - a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma január 16-án 14.30 órakor tartott megemlékezést és koszorúzást. A szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékháznál ünnepi beszédet mondott dr. Kovács Anna.

 

 

 

 

 

 

Az átépített Mikszáth Kálmán Emlékház Szklabonyán

 

 

 

 

 

 

Mikszáth Mariska sírja a Mikszáth Kálmán Emlékházzal szemben lévő temetőben

 

 

A Mikszáth Kálmán Társaság balassagyarmati csoportja 15.00 órakor a Vármegyeháza előtti Mikszáth-szobornál tartott megemlékezést és koszorúzást. Ünnepi beszédet mondott Sinkóné Szrenka Anikó, a Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola mb. igazgatója. A Városháza dísztermében tartott ünnepi ülésen a középiskolák magyartanárai, Hevérné Tácsik Klára (Szondi Szakiskola), Horváth Anita (Mikszáth Kálmán Középiskola), Pásztor Sándorné (Balassi Bálint Gimnázium) tartottak előadást.

 

 

2014. január

Összeállította: Nagy Angela