25. Madách-Mikszáth vers-és prózamondó verseny Balassagyarmaton

 

2014. január 22-23.

 

GpvcQfPqT3B1CzyFtWMbjdAh0.jpg

 

25 éve a versmondás fővárosa Balassagyarmat.

" Az értéket őrizni nem fegyverrel kell, hanem azzal, hogy képviseljük. Aki ezt úgy teszi, hogy kiáll egy kisebb tömeg elé, és hangszerként használja a testét, amelyen maga szólaltatja meg a mások szívéből eredő dallamot, azt előadóművészetnek hívják."- Immár 25. alkalommal rendezte meg a Mikszáth Kálmán Középiskola a Madách-Mikszáth vers-és prózamondó versenyt.

 

Az évforduló előtt tisztelegve ebben az évben kétnapos rendezvény várta a régi és új vendégeket január 22-én és 23-án.

 

Az első napon kávéházi hangulat fogadta a távolról érkezett vendégeket a hajdani Megyeháza impozáns dísztermében. Miközben a Velencei Trió (Draskóczy Lídia, Pálmai Krisztián, Ember Péter) magyar és külföldi szalonzenét játszott, az alkalmi kávéház vendégei anekdotáztak, felidézték az elmúlt két és fél évtized emlékezetes pillanatait, és az erre az alkalomra elkészített Metszéspontok című újságot olvasgatták, amely csokorba gyűjti a versenyek eseményeit, résztvevőit, háttérembereit, az elmúlt negyedszázad történéseit a nagyvilágban és ezzel párhuzamosan a Mikszáth iskola versmondó versenyének pódiumán.

 

 

 

Horváth Anita munkaközösség-vezető bemutatta a 25 év versenyeit fotók és mozgóképek formájában felidéző prezentációját, majd a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnázium tanulóinak megrendítő előadását láthattuk. A tavalyi év győztese, Matyók Annamária önálló produkcióval is megörvendeztette a közönséget.

 

 

Másnap a hajdani Megyeháza dísztermében kezdetét vette a 25. Madách-Mikszáth versmondó verseny. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Medvácz Lajos, Balassagyarmat város polgármestere, valamint Vágvölgyiné dr. Bene Orsolya, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Salgótarjáni Tankerületének köznevelési referense.

 

Polgármester úr köszöntőjében kiemelte a házigazda iskola érdemét abban, hogy ez a nemes rendezvény már 25 éve életben tud maradni. Hozzátette: A verseny résztvevői mindannyian nyertesek, mert egy olyan dologban vesznek részt, ami a lelkeket ápolja és a magyarságtudatot erősíti.

 

 

Dr. Bene Orsolya a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó tartalmas Nógrád megyei eseménysorozatot emelte ki, amely fontos szerepet játszik abban, hogy mai - hangoskönyvek által elárasztott világunkban - meg tudjanak maradni a kultúra hagyományos formái is.

 

 

Az ünnepélyes megnyitón fellépett a házigazda intézmény dolgozóiból álló Dallamos együttes és Balla Béla, az iskola 9. osztályos tanulója.

 

 

 

Idén is különleges élményt nyújtott Illés Ivett produkciója, aki éveken át Rimaszombatot képviselve nyerte sorra a versenyt. Ivett immár második alkalommal jött el közénk versenyen kívül, szeretetből, ragaszkodásból.

 

Lavaj Árpád, a Mikszáth Kálmán Középiskola igazgatója megnyitójában hangsúlyozta, hogy nem lehet szavakba foglalni, mi minden történt 25 év alatt.  Mit köszönhet a város és az iskola ennek a versenynek? A kultúrán keresztül olyan emberi kapcsolatok jöttek létre, amelyek ma is élnek. Olyan kollégák is dolgoznak nálunk, akik a zilahi Silvania iskolában tanultak. Csengerrel is nagyon jó a kapcsolatunk, a pécsiek is mindig szívesen jönnek. Sajnos Rimaszombat ebben az évben nem tud jelen lenni, de velük is szoros szakmai és emberi kapcsolatokat ápolunk. A városnak is jó, hogy az iskola foglalkozik a határon túli magyarsággal, nemcsak szóban, hanem tettekkel is.

 

 

Ezt követően emlékplakettek átadására került sor a régóta együttműködő és a most jelenlévő iskolák számára.

 

A zsűri - hasonlóan a tavalyi évhez - ezúttal is háromtagú volt: Kiss László, a Magyar Versmondók Szövetségének alapító elnöke, Kun Ferenc, a Rákóczi Szövetség alapító tagja (ezúton is köszönetünket fejezzük ki a Szövetségnek a rendezvény támogatásáért) és Oláh Zoltán, - egyike a 25 éves versenyfolyam felfedezettjeinek, a házigazda iskola egykori diákja -, aki maga is megörvendezetett bennünket egy különleges produkcióval.

 

 

A versenyzőknek ebben az évben a szabadon választott mű mellett egy, a XX. századnál nem régebben keletkezett verses vagy prózai művet kellett megszólaltatniuk.

 

 

A versmondók idén is az ország sok pontjáról és határainkon túlról érkeztek.

 

Ágoston Cristian, Zilah, Silvania Főgimnázium

Mezei Patrik, Balassagyarmat, Mikszáth Kálmán Középiskola

Molnár Márk, Pásztó, Mikszáth Kálmán Líceum

Virág Lídia, Balassagyarmat, Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola

Matyók Annamária, Pécs, PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola

Bánki Benjámin, Pécs, PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola

Varga Barbara, Balassagyarmat, Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola

Divéki Lili, Pécs,PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola

Szilágyi Beatrix, Zilah, Silvania Főgimnázium

Kovács Diána, Balassagyarmat, Balassi Bálint Gimnázium

Kerezsi Dorottya, Csenger, Ady Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium

Oláh Viktória, Balassagyarmat, Szondi György Szakközépiskola és Speciális Szakiskola

Nagy Soma, Pécs,PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola

Szilágyi Anna, Zilah, Silvania Főgimnázium

Gömöry Eszter, Balassagyarmat, Balassi Bálint Gimnázium

Szlatinszky Ivett, Balassagyarmat, Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola

Pásztor Csaba, Balassagyarmat, Mikszáth Kálmán Középiskola

Varró Dóra, Csenger, Ady Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium

 

Az eredményhirdetés előtt Kiss László zsűrielnök értékelésében elmondta:  Amikor vers és egyéniség találkozik, akkor megtörténik a csoda! Új műalkotás születik, minőségileg más lesz a papírra vetett sorokból, mert hozzáadódik a versmondó személyisége. A mai verseny legemlékezetesebb, legmegrendítőbb pillanatai is azok voltak, amikor ez a találkozás létrejött.

 

Márpedig ez a csoda sokszor megtörtént a 25. viadal során is.... A zsűri döntése értelmében a következő helyezések születtek:

 

1. hely: Matyók Annamária- Pécs PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola (felkészítő tanára Szász Kolumbán Olga)

 

 

2. hely: Ágoston Cristian- Zilah Silvania Főgimnázium (felkészítő tanára Szabó Katalin)

 

 

3. hely: Bánki Benjámin, Pécs PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola (felkészítő tanára Szász Kolumbán Olga)

 

 

A magyarul legszebben beszélő versenyző: Kovács Diána,  Balassagyarmat, Balassi Bálint Gimnázium (felkészítő tanára Pásztor Sándorné)

Közönségdíjas: Pásztor Csaba, Balassagyarmat, Mikszáth Kálmán Középiskola (felkészítő tanára Horváth Anita)

 

A rendező középiskola szépirodalmi pályázatot is meghirdetett, melynek témája: Egyén és közösség viszonya a hálózatok világában volt.

A pályázat eredménye:

1. hely: Lédermayer Regina, Vác, Madách Imre Gimnázium

2. hely: Török Péter, Salgótarján, Bolyai János Gimnázium

3. hely: Szendrőy Vivien, Kisvárda, Bessenyei György Gimnázium

 

Az eredményhirdetést követően - immár többéves hagyományt követve - koszorúzás következett a Megyeháza előtt található Mikszáth-szobornál.

 

 

Délután a távolról érkezett vendégek ellátogattak a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumba, ahol - a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva - megtekintették Kölcsey Himnuszának eredeti kéziratát, valamint meghallgatták Földesi Ferenc, az Országos Széchenyi Könyvtár Kézirattárának vezetőjének előadását a nemzeti hitvallásról.

 

 

A résztvevők egybehangzó véleménye alapján igazán tartalmas és színvonalas együttlétben lehetett részünk a 25. Madách-Mikszáth vers-és prózamondó versenyen. Jövőre találkozunk újra nálunk, hiszen  kenyerünk mellé kell a szellem is, vers és virág az ember asztalán.

 

 

2015. január

Első közlés: www.ipoly-menti.hu

Szöveg: Bellér Annamária

Fotó: Gál Csaba, Faluvégi Ervin (Zilah)