Szabó András Mikes Kelemen előadóestje a Petőfi Irodalmi Múzeumban

 

 

2011. október 14.

 

 

A Madách díjas előadóművész Szabó András nem kevesebbre vállalkozott, mint egész estés, egyszemélyes műsorával felidézni Mikes Kelemen alakját, képzeletbeli nénjéhez írott levelei segítségével, aki a száműzetésben is II. Rákóczi Ferenc fejedelem hűséges társának bizonyult.

 

A feladat csak a kívülállók egy részének tűnhetett nehéznek, András barátunk mind előadásmódjával, a tragikus, de egyben felemelő mikesi életút  állomásaira utaló levelek kiválasztásával, az este koreografikus megtervezésével minden tekintetben nagyszerűt nyújtott a Petőfi Irodalmi Múzeum nagytermét megtöltő közönség előtt.

 

 

András, aki előadóművészi pályáját a legendás Egyetemi Színpadon a Forrás körben indította, az eltelt évtizedekben sok száz hazai és külhoni műsorral, önálló esttel bizonyította, hogy a legjobb magyar előadók egyike, aki a magyar irodalom nagyjaihoz inkább a régmúltba és a határokon kívülre nyúl vissza, ezzel is egyfajta missziós feladatot ellátva.

 

Ezt a missziót is erősítették azok a verses és prózai művekből vett részletek, amelyek a bujdosói leveleket kiegészítették, hiszen azok éppen Sinka István, Illyés Gyula, Sütő András, Vári Fábián László, Gyárfás Endre, Wathay Ferenc műveiből időződtek fel.

 

Az est élményét számomra nemcsak az adta, hogy milyen tökéletes pontossággal, szöveghűséggel, átéléssel, magabiztossággal .tolmácsolta Mikest, hanem az, mennyire közel hozta a hallgatókhoz a kor hangulatát, a bujdosók hol reménykedő, hol kétkedő, hol a teljes csüggedtséget eláruló napjait, óráit. A bujdosói állomások - Gallapolis, Konstantinápoly, Rodostó - felidézése után mintha közeledni látszott volna a szülőfalu Zágon, mintha testközelbe került volna Mikes szeretett székelyeihez, hiszen András átélése révén mi is készek voltunk feledni a történelmi tényeket, hogy azután együtt hulljunk vissza Mikessel és az előadóval a reménytelenségbe, a gelb-schwarz kegyelem elmaradt.

 

A több mint négy évtizedet száműzetésben töltött Mikes halálának 250. évfordulójára emlékezünk 2011-ben, Mikesre, akinek a reménytelenségen kívül azt is el kellet viselnie, hogy eltemesse a szabadságharc hőseit, Bercsényit, Rákóczit, a vezérlő fejedelmet, és fiát Rákóczi Józsefet is.

 

Nagy történelmi személyiségekre hiteles és nagy formátumú előadók emlékezzenek, ennek lehettünk tanúi a jubileumi napok egyikén.

 

 

Összeállította, fotók: Nagy László