Az Arany János Tehetséggondozó Program érettségi előtt álló osztályai egy úgynevezett Nosztalgiatáborba kaptak meghívót a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumból. Az országban huszonhárom iskola vesz részt ebben a költséges és sok különmunkát igénylő oktatási programban, amely pótolhatatlan segítséget ad a hátrányos helyzetű középiskolás fiataloknak.  Már nyolcadikban kiválasztják őket, és a középiskola megkezdése előtt egy összeszoktató nyári táborba küldik a gyerekeket. Ezután jön az előkészítő kilencedik osztály, majd a hátrányokat a lehetőség szerint behozva végzik el a tényleges négy gimnáziumi osztályt. Továbbtanulási esélyeik jók, és ez a néhány száz gyermek sorsa azt bizonyítja, hogy az esélyegyenlőségre való törekvés - ha kis lépésekben is – de a megvalósulás útjára léphet, kijuthat az üres politikai szlogenek világából.  Az alábbiakat egy tizenharmadikos dejtári lány írta, aki négy évvel ezelőtt Zánkán, abban a bizonyos táborban találkozott először sorstársaival.

(Farkas Gábor nevelőtanár)

Mezőberény

2012. szeptember 7-9.

2012. május végén megtudta a 13. d osztály, hogy szeptemberben vár minket Mezőberény és a végzős Nosztalgiatábor. Amikor eljött az iskola kezdete, mindenki az első hétvégére készült. A feladat: bemutatót készíteni az osztályról és mindenről, ami eddig történt velünk.

Eljött szeptember 7-e, péntek. Reggel 9 órakor indultunk. Hosszú utazás után megérkeztünk a kollégiumba, ahol már vártak minket. A regisztráció után köszöntötték a 9 város iskolájából érkezett diákokat.

Voltak, akiket már ismertünk, de új barátokat is szereztünk a 3 nap alatt. Délután és szombat délelőtt a tanulók bemutatták produkcióikat.

 

Mi is készítettünk egy bemutatót, mellé pedig a 16 tonna fekete szént énekeltük. Este karaoke party volt, melyet nagyon élveztünk, sokat énekeltünk. Szombaton reggeli után Romániába, Nagyszalontára mentünk, ahol a hely nevezetességeit néztük meg. Például Arany János szülőházát és a Csonka Tornyot.

 

 

Délután a mezőberényi iskola tornatermében sportversenyek voltak: a fiúk fociban, a lányok röplabdában indultak. Mi, lányok 2. helyezést értünk el.

Este éjszakai kalandtúrán vettünk részt, melyen elnyertük az Éjszaka Királya címet. Vasárnap délelőtt játékos vetélkedő volt, majd következett a búcsú: az összes diák közösen énekelte az Azért vannak a jó barátok című dalt. Ebéd után elindultunk haza. Az osztály nagyon jól érezte magát. Azóta is tartjuk a kapcsolatot pár diákkal és tervezgetjük, hogy mikor fogunk legközelebb találkozni. Élmény volt számunkra ez a kirándulás, még most is beszélünk róla, míg élünk, emlegetni fogjuk.

Medve Krisztina