Egy hét a mesék birodalmában -

Mesetábor a balassagyarmati Madách Imre Könyvtárban

 

2012. június 25-29.

 

 

Ebben az évben is kitárultak a mesebirodalom kapui a balassagyarmati gyermekkönyvtárban. Az elsős és másodikos kisdiákok nem csak azért várták izgatottan a nyarat, mert véget ér a tanulás, hanem mert a Mesetábor kalandokkal teli világa is csalogatta őket.

 

Bárány Ildikó és Hatala Lászlóné szervezők, Bárány István és Kosik Szilvia segítők fáradságot nem ismerő munkájának köszönhetően a tizenöt lelkes gyermek öt napon keresztül más és más mesét dolgozott fel, kézműveskedett, kirándult. A tábor különlegessége, hogy a kellemes időtöltésen túl hasznos is szeretne lenni, s észrevétlenül, játékos formában szeretné a gyerekeket ismeretekhez juttatni és megismertetni őket a meseirodalom klasszikusaival.

 

 

Ennek az évnek a különlegessége egy saját mese írása volt: minden gyerek, minden nap egy-egy mondattal járult hozzá a történethez, valamint saját illusztrációkat is készítettek a meséhez. Az így elkészült művet a tábor végén nyomtatott formában is megkapták ajándékba. A mesefeldolgozásokon kívül minden nap volt tízórai, udvari szabadtéri ügyességi játékok, mesetorna, közös ebéd, játszótér, ebéd utáni csendes pihenő, vetélkedők, bábozás.

A tábor szervezői minden napot más- más mesenapnak neveztek ki, így a hét rendkívül sokszínűen telt.

 

Hétfő a magyar népmesék napja volt. Az égig érő paszuly elmesélése után elindult a mesevonat, amelybe a helyesen válaszoló gyerekek is beszállhattak, majd a kézműves foglalkozáson a különleges paszulyok is elkészültek. Kedden állatmesék elevenedtek meg. Miután megismerték a szegény ember meg a róka történetét, a gyerekek a meséhez kapcsolódó bábokat készítettek, melyek segítségével el is játszották a tanulságos történetet. A nap folyamán még két mese hangzott el a mesesarokban, és a kézműves foglakozáson a gyöngyfarkú kisegér is elkészült.

 

Szerdán, a műmesék napján Gombóc Artúr és Frakk, a macskák réme érkezett a gyerekek közé. A táborlakók Gombóc Artúr kekszgombócát is elkészítették, és mesefilmről is megnézhették Pom-Pom közkedvelt történeteit.

 

Elérkezett a csütörtök, a kirándulás napja. Kétbodony csodás világa várta a Mesetábor lakóit: állatsimogató, hintózás, állatkerti séta, mesehallgatás, népi gyermekjátékok és népdalok tanulása, a falumúzeum megtekintése és játszótér tették feledhetetlenné a napot. A gyerekek nagyon élvezték az új környezetet, s az egész napos programból jóleső fáradtsággal érkeztek haza.

 



Az utolsó nap délelőttjén a Palóc Múzeumban játékos mese-és kézműves foglakozás, valamint szabadtéri játék várta a kis kíváncsiakat. Délután, a tábor zárásaként minden résztvevő - és egyben meseíró - megkapta a közösen írt mesekönyvet, amely örök emlék marad a táborról. Jelképes könyv-örökbefogadások is történtek: mindenki örökbe fogadhatott egy-egy könyvet, persze miután kitalálta, melyik műből származnak a felolvasott idézetek. A záróvetélkedőn a héten elhangzott mesékre vonatkozó feladatokra kellett válaszolni, majd búcsúzásképp a tábor ideje alatt készült fényképeket és videókat néztük meg.

 

 

A Mesetábor egyedülálló kezdeményezés a nyári szünetet hasznosan eltölteni vágyó gyerekek számára, hiszen amellett, hogy vidám időtöltés, egyúttal észrevétlen tanulást is biztosít. A táborban barátságok szövődtek, s a lelkes kisdiákok már most várják, hogy jövőre ismét felfedezhessék a mesebirodalom izgalmas világát.

 

 

2012. június

 

Összeállította: Bellér Annamária