Nógrád megye napja Balassagyarmaton

 

2016. szeptember 17.

 

 

 

1997-ben döntött arról Nógrád Megye Önkormányzata, hogy a megye összetartozásának erősítése érdekében minden év szeptember 17-én megyenapot tart. A dátumnak jelentősége volt és van, hiszen 1705-ben a szécsényi országgyűlésen ekkor határoztak a rendek II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelemmé választásáról, ezért ez a nap lett a rendezvény állandó időpontja.

 

Balassagyarmat 2008 után másodszor szolgált helyszínéül a megyenapnak, amelyre a Civitas Fortissima tér és környezete benépesült az érdeklődőkkel, a száznyi kiállító sátraival.

 

          

 

A megye számos települése, önkormányzata, hatósága, vállalkozója bemutatkozott, elhozta termékeit, prezentálta szolgáltatásait, vállalkozásait, kiadványait, dokumentumait, múltról és jelenről.

Karacslapujtői népviselet

 

Vegyes volt a kép, jól megfért egymás mellett a termelői sajt és a konyhakertiek, a frissen készült dödölle, a megyei levéltár térképei, a fokhagymafüzér, a csodálatos nógrádi népviselet, a kézműves sör. Apropó, e két utóbbiról bővebben.

A nógrádi falvakban - ha jobbára csak ünnepi alkalmakra  -  még sokan őrzik népviseletüket, még nem "vetkőztek ki". Remélhetőleg megfogadták Sóldos Béla egykori nógrádi főispán intelmét, aki szerint, ha a palócok viseletükből kivetkőznek, akkor erkölcseikből is kivetkőznek.

A viselet megtartását sokan bizonyították, köztük a Nógrádikum díjjal kitüntetett rimóci népviseletet tánccal bemutató Paluch család is a tér egyik színpadán.

Rimóci népviselet

 

Ami a folyékony kenyeret illeti, minőségi termékkel mutatkozott be egy rétsági vállalkozás, amely angol alapanyagból ale típusú sört főz. Lévén a tulajdonos a vasút szerelmese, az üvegek címkéi egy-egy magyar mozdony fotóját ábrázolják, így különlegesség lett a kül,- és a beltartalom is.

 

De komolyabb dolgok is történtek a megyenapon, hiszen ennek keretében adták át a megye vezetői a különböző kitüntető címeket, díjakat, és a Nógrádikum legújabb elismeréseit. Megtelt a Vármegyeháza díszterme az ünnepi közgyűlésre, amelyen a díjátadás előtt több ünnepi köszöntőt, beszédet hallgathattak meg a résztvevők. Medvácz Lajos Balassagyarmat polgármestere, Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Dukai Miklós a BM helyettes államtitkára, majd Skuczi Nándor a megyei közgyűlés elnöke mondta el gondolatait.

 

Valamennyi beszéd közös eleme volt a palóc táj szépségének, a palóc ember szorgalmának dicsérete, felhívás a tradíciókhoz való ragaszkodáshoz, és politikai aktualitásként, a népszavazásra való felhívás.

A legkarakteresebb beszéd Skuczi Nándoré volt. Szerinte a megye legméltóbb helyére került az idei megyenap, hiszen Balassagyarmat igen szépen fejlődött minden téren, míg Salgótarján a megtorpanás időszakát éli. De a két településnek mindig egymás mellett és sohasem egymás ellen kell dolgozni.

Sőt, együtt, összefogva, egyben példát, mintát, bizalmat és önbizalmat sugározva a megyén belül és a határ túloldalán élők felé is. Az elnök nem először hangsúlyozta az összefogás szükségességét, mintegy kiegyenlítő, békítő erőként megjelenve, tompítva ezzel a megye keleti és nyugati fele között, bár ki nem mondott, de úgy tűnik mégis létező ellentétet.

Skuczi Nándor optimistán láttatta a megye jövőjét, hiszen a 2014-2020 ciklus során Nógrádnak 41 Mrd Ft-os forrás jut, amely egy főre vetítve a legmagasabb országos viszonylatban. Ezzel felértékelődik a megye szerepe, és szorosabbá válik a megye és a települései közötti viszony. Beszéde második része már nem volt ennyire rózsaszínű, hiszen ahogy valamennyi hozzászóló, ő is a migránskérdésről, mint a kis és nagyobb közösségekre leselkedő veszélyről szólt. Felszólított mindenkit, vegye komolyan az intelmeket, hiszen nemcsak kultúránkat, a saját jövőnket veszíthetjük el.

 

Ezt követően a Közgyűlés elnöke adta át a megye Önkormányzatának 2016. évi díjait, köztük a megye díszpolgára címet, amelyet Csáky Pál felvidéki politikus, jelenleg Európai Parlamenti képviselő illetve Dr. Szomszéd Károly, a megyei Ügyvédi Kamara elnöke kapták.

 

A díjazottak között találjuk Diósi Donát tűzoltó alezredest, a balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség osztályvezetőjét, Ferencsik Raymond rendőr ezredest, aki évekig volt a városi Rendőrkapitányság állományában, mindketten Szondi György díjat kaptak.

 

Bukovszky Győző vállalkozó Nógrád Megye Gazdaságáért díjat kapott.

 

Veres Pálné díjban részesült Tóth Miklós a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára, a Rézfúvós Kvintett művészeti vezetője.

 

(külön kiemelendő, hogy Tóth Miklós két gyermeke, Tóth Balázs trombitaművészként 2013-ban Junior Príma díjas lett, Tóth Bálint kürtművész 2015-ben ugyanezt az elismerést kapta meg - szerk.)

 

Révai Attiláné, aki évekig dolgozott a Dr. Kenessey Albert Kórházban, Nógrád Megyéért díjat kapott, majd Sasvári János fafaragó, népi iparművész a közgyűlés elnökének különdíját vehette át.

 

A megyei elismerések átadása után Barna János a közgyűlés alelnöke nyújtotta át a Nógrádikum díjakat. Amint korábbi cikkünk foglalkozott vele, Baráti Körünk két balassagyarmati emblematikus helyszínt javasolt Nógrádikum elismerésre a

 

Ortodox zsidó temetőt

és a

Palóc Múzeumot, a Palóc Ligetet

 

 

 

 

Nógrádikum díj az Ortodox temetőnek

Forrás: facebook/Balassagyarmati Zsidó Örökség

 

A megyei Közgyűlés, Barna János által vezetett Értéktár Bizottsága az írásos javaslatot elfogadta, így mindkét helyszínt 2016-tól a Nógrádikumok közé sorolták.

Az elismerő oklevelet Dr. Lengyel Ágnes a Palóc Múzeum igazgatója, és Medvácz Lajos polgármester, illetve a Zsidó Hitközség elnöke, Bauer József vették át.

 

Bauer József, Barna János

Forrás: facebook/Kelet-Nógrád Közéleti Magazin

 

Dr. Lengyel Ágnes, Medvácz Lajos, Barna János

Forrás: https://www.facebook.com/palocmuzeum

 

 

 

 

A Nógrádikumok részletes listája az idei és a korábbi évek díjazottjaival itt tekinthető meg.

 

Az ünnepi közgyűlés zenei programjáról a 2016-ban 35 éves fennállását ünneplő Balassagyarmati Kamaraegyüttes gondoskodott.

 

A megyenap a közgyűléssel természetesen nem ért végét, a nap folyamán számos színvonalas zenei programot, koncertet láthatott, hallhatott a változó intenzitású eső ellenére kitartó tömeg. Fellépett a gyarmati Csalogató együttes, a Vadóka néptánccsoport, sőt a gyarmati diákok is színpadra léptek, de a sort még tovább lehetne folytatni.

 

Csalogató együttes

 

Akinek túl sok volt ez a szabadság, benevezhetett egy börtönlátogatásra is, a város műemlék épületének börtönkápolnáját tekinthették meg az érdeklődők, amelynek freskóit a rabok készítették Lencsés Zsolt festőművész útmutatása alapján.

 

A nap két zenei csemegével zárult, a Csík és a Bikini zenekarok koncertjére a tömeg majdnem megtöltötte a CF teret.

forrás: facebook/Kelet-Nógrád Közéleti Magazin

 

 

 

 

2016. szeptember

Összeállította és jelöletlen fotók: Nagy László