Szegedi megemlékezés 1956-ról a MEFESZ egykori elnökével, 

Dr. Kiss Tamással

2016. október 16.

 

A szegedi diákok nem születtek forradalmároknak, mégis hősökké váltak - jelentette ki Áder János a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) megalakulásának 60. évfordulóján rendezett ünnepségen 2016. október 16-án Szegeden.

áder-mefesz

 Áder János köztársasági elnök megkoszorúzza a MEFESZ emlékművét Szegeden,
mögötte balra Dr. Kiss Tamás

(MTI Fotó: Rosta Tibor)

A köztársasági elnök a Szegedi Tudományegyetem ünnepi szenátusi ülésén tartott beszédében úgy fogalmazott, 1956 októberében a szegedi hallgatók eleinte csak az oktatás problémáiról akartak szólni, jobb, színvonalasabb képzést, szabad nyelvválasztást követeltek, az ideológiai oktatás visszaszorítását szerették volna elérni. De amikor végre ki merték mondani, hogy mi a baj az egyetemeken, már nem volt megállás, világossá vált, hogy az egész rendszer megváltoztatására van szükség (...)

Szabad és demokratikus választást akartak. A függetlenséget hiányolták, mert látták, mit tesz egy néppel a csatlós élet - mondta az államfő. Az 1956-ban megalakult MEFESZ nyolc év után az első olyan szervezet volt, amelyet nem a központi hatalom hozott létre. A szegedi egyetemisták maguk keltek útra, és vitték a szervezet hírét. Veszprémben, Miskolcon, Gödöllőn, Székesfehérváron, Sopronban, Debrecenben, Pécsett, Budapesten, ahol csak megjelentek, elemi erővel tört fel a hallgatóságból az érzés: elég volt - hangsúlyozta Áder János.

Az ünnepi szenátusülés előtt a köztársasági elnök találkozott az 1956-os hallgatókkal és oktatókkal a MEFESZ megalakulása helyszínén, a bölcsészkar Auditórium Maximumában, ahol Kiss Tamás, a szervezet alapító-elnöke idézte fel az októberi eseményeket.

(Az 1956-os szegedi események részletes leírása Kiss Tamás tollából itt olvasható.)

*

Dr. Kiss Tamás nyugalmazott jogtanácsos Balassagyarmatért Emlékérem elismerésben részesült az Önkormányzat 2014. évi döntésének értelmében.

 

1934-ben született, a keszthelyi premontrei gimnáziumban érettségizett 1953-ban. 1954-től a szegedi egyetem hallgatója, tanulmányait a természettudományi karon kezdte meg, majd 1955-ben átjelentkezett az állam- és jogtudományi karra. 1956-ban részt vett a DISZ monopóliumát megtörő MEFESZ megalakításában, az okt. 16-i nagygyűlés elnöke volt. 20-án ő terjesztette elő a szervezet 12 pontos programtervezetét. Az okt. 22-i műegyetemi diákgyűlésen bejelentette a MEFESZ megalakulását, és ismertette a szervezet követeléseit. Okt. 27-től nemzetőrként rendfenntartó feladatokat látott el. Okt. 31-én a szegedi egyetemi nagygyűlésen beszámolt budapesti tapasztalatairól.

1957. áprilisban Szegeden letartóztatták, 1958. február 14-én a szegedi MEFESZ per első rendű vádlottjaként első fokon nyolc, 1959-ben másod fokon öt év börtönbüntetésre ítélték és kizárták az egyetemről. 1960-ban Vácról szabadult amnesztiával, majd Balassagyarmatra költözött, segédmunkásként, majd könyvelőként dolgozott. Levelező tagozaton befejezte az egyetemet, 1976-ban szerzett jogi diplomát. 1990 és 1994 között Balassagyarmaton az SZDSZ színeiben alpolgármester volt. 2002-ben a POFOSZ alelnökévé választották.

 

Forrás: Dr. Zonda Tamás: Balassagyarmat jeles polgárai.

 

 

2016. október

Összeállította: Nagy László