Diákok 34. Madách-Mikszáth vers-és prózamondó versenye Balassagyarmaton

 

 

 

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola immár 34. alkalommal rendezte meg Balassagyarmaton a Madách Imre-Mikszáth Kálmán vers-és prózamondó versenyt.

 

A Városháza dísztermében 2024. január 16-án került sor a rendezvényre, amelyen a rendező iskola tanulóin kívül a határon inneni és túli iskolák vers- és prózamondóiból többen is részt vettek.

 

A rendezvényt Magyar Panna szívhez szóló éneklését követően Zérczi Miklós, a szervező iskola igazgatója nyitotta meg.

 

A rangos zsűri (Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, előadóművész, a zsűri elnöke, Mihályi Magdolna, a Rákóczi Szövetség alelnöke, a székelyföldi Varga Sándor verstábor lelkes szervezője, Csábi István előadóművész, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola igazgatója) 22 versenyző előadását hallgatta végig.

 

A Rimaszombatból, Fülekről, Csengerből, Zilahról, Salgótarjánból és Balassagyarmatról érkező versenyzők az első fordulóban egy, az emberi kapcsolatokat bemutató lírai vagy prózai alkotást tolmácsoltak, a második fordulóban pedig kedvenc alkotásukat adták elő.

 

A repertoár igen széles volt: Petőfi Sándor, József Attila vagy Ady Endre éppúgy "megjelent" köztünk, mint Karinthy Frigyes vagy Muszka Sándor.

 

Első helyezést ért el: Papp Alexandra Katalin (Sylvania Főgimnázium, Zilah).

 

Második helyre két versenyzőt is méltónak talált a zsűri: Mihalovics Zsófiát, a Füleki Gimnáziumból, és Farkas Patrikot, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumból.

 

Harmadik helyezett pedig Szepesi Panni Dorina, a Füleki Gimnázium tanulója lett.

 

A zsűri különdíját kapta: Vass Ede (Füleki Gimnázium), közönségdíjas: Rózsa Hanna Réka (Mikszáth Kálmán Középiskola, Balassagyarmat).

 

A csengeri testvériskola különdíját kapta: Rácz Ivett (Rimaszombati Kereskedelmi Akadémia).

 

A zilahi testvériskola különdíját kapta: Darabos Barbara (Füleki Gimnázium).

 

A füleki iskola különdíját pedig Nándori Lara (Mikszáth Kálmán Középiskola) kapta.

 

Mihályi Magdolna 9 versenyzőt hívott meg a nyári székelyföldi verstáborba. Ők: Papp Alexandra Katalin, Mihalovics Zsófia, Farkas Patrik, Szepesi Panni Dorina, Rózsa Hanna Réka, Vass Ede, Tóth Viktória, Balázs Attila, Fajd Laura.

 

A versmondó verseny keretein belül képzőművészeti pályázatot is hirdetett az iskola, melynek a végeredménye a következő lett:

 

I. helyezett: Rózsa Hanna Réka (NVSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola Balassagyarmat)

 

II. helyezett: Fenyvesi Daniella (Kisvárdai SZC Csengeri Ady Endre Technikum és Kollégium)

 

III. helyezett: Lázár Rebeka (Sylvania Főgimnázium, Zilah)

 

Különdíjban részesült Váradi Zsaklin (Mikszáth Kálmán Középiskola)

 

A versmondást követően Mikszáth Kálmán születésnapjára emlékezve közös koszorúzásra került sor a Vármegyeháza előtti szobornál.

 

 

 

 

2024. január

forrás: Bellér Annamária Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola - facebook

Fotók: Reznyík Márió