"A Madách-kultusz olyan lesz, amilyenné Nógrád megye teszi"

XXX. Madách Imre Emléknap Csesztvén

 

2013. október 5.

 

Madách Imre nagyságához méltó megemlékezés részesei lehettek azok az irodalombarátok, akik október első hétvégéjén ellátogattak Csesztvére, Madách életének egyik legmeghatározóbb helyszínére. A Madách Imre Emléknapon kettős évfordulóra emlékeztünk: egyrészt a géniusz 1864. október 5-én bekövetkezett halálára, másrészt születésének 190. évfordulójára.

 

Ám Madách életműve és a Tragédia örökérvényű gondolatai nem kizárólag az évfordulók kapcsán kötelezik az utódokat az emlékezésre. Ahogyan dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész ünnepi beszédében kiemelte:

Madách az egyetlen valódi világörökségünk, aki egy celebek nélküli világban lett a nemzet elismert, köztiszteletben álló alkotója, nekünk, kései utódoknak kötelességünk hát életben tartani emlékét, különösen szűkebb régiónkban, hiszen a Madách-kultusz olyan lesz, amilyenné Nógrád megye teszi.

 

A Csesztve Község Önkormányzata és a Madách Imre Emlékház szervezésében megvalósult idei Emléknap méltó emléket állított a magyar - és a világ - irodalom egyik legjelentősebb alakjának. A római katolikus templomban Engli Zsófia, a Madách Emlékház vezetőjének, a program egyik főszervezőjének felvezetője után Palman Imre, Csesztve község polgármestere köszöntötte a vendégeket, aki beszédében kiemelte az emléknap fontosságát s röviden vázolta eddigi történetét. Ezt követően Kocsis Dénes színművész zenés-prózai műsorát elvezhették az egybegyűltek. A fiatal színész-énekes ismert musicalekből, valamint a Tragédiából adott elő részleteket, műsora a külön erre az alkalomra megtanult Hazám, hazám című áriával zárult.

C:\Documents and Settings\User\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.Word\Csesztve- 013.jpg

 

KOCSIS DÉNES

 

Ezt követően az idén 150 éves Balassagyarmati Dalegylet adta elő rendkívül színvonalas műsorát. A 2005-ben a Magyar Kultúra Lovagjává választott Ember Csaba vezényletével imádságok, zsoltárok, Verner Alajos, Charpentier, Kodály-művek csendültek fel- különös hangulatot teremtve a XIII. században épült templom falai között.

 

BALASSAGYARMATI DALEGYLET

 

A nap ennek az áhítatnak a jegyében folytatódott, immár az Emlékház udvarán. Itt elsőként a Somoskői Harsona Trió (Kapi Zsófia, Kapi Gyula, Mizsei Tibor) különleges hangulatú műsora, majd dr. Praznovszky Mihály gondolatébresztő szavai jutottak el a közönség lelkéig. Madách pótolhatatlan zseni, akinek közelgő 2023-as évfordulóját világméretűvé kellene tenni - hangsúlyozta beszédében a Mikszáth Társaság örökös elnöke, aki azt is kiemelte, hogy a mindenkori magyarság csak akkor lehet méltó Madách örökségéhez, ha a szeretet, összérdek, becsülés és remény lesznek a kulcsszavaink.

 

A SOMOSKŐI HARSONA TRIÓ, PRAZNOVSZKY MIHÁLY, ENGLI ZSÓFIA

 

 

Ezt követően a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium diákjai adták elő ünnepi műsorukat, amelynek kezdő hangjai Jankovich Marcell Tragédia című rajfilmjéből származtak, majd zongorán csendültek fel részletek Ludovico Einandi Ancora és Ora című műveiből. Ezután Madáchról szóló versrészletek, valamint Fráter Erzsébet visszaemlékezései következtek. Az összeállítás a Tragédia záró színének részletével, valamint Dvorák Új világ szimfóniájával zárult. A műsor szereplőit (Kovács Diána, Markó Vivien, Pelhős Klaudia, Molnár Sámuel, Hermann Bence, Karkusz Kristóf) Csordás Lászlóné és Pásztor Sándorné készítette fel.

 

 

A BALASSAGYARMATI BALASSI BÁLINT GIMNÁZIUM DIÁKJAI

 

 

Ezt követően a jelenlévők a megemlékezés virágait helyezték el Madách szobránál, majd a nap zárásaként a múzeum hűvös pincéje várta a kitartó közönséget. Itt T.Patakiné Kerner Edit Madách-díjas előadóművész adott elő részleteket T.Pataki László Lidércláng című monodrámájából. A rendkívül szuggesztív erejű előadás Fráter Erzsébet fájdalmas gondolatait, egy női lélek vergődéseit jelenítette meg döbbenetes erővel. "Szerettem volna vidáman élni...."- sikította Erzsike, a hallgatóság számára pedig megszűnt a külvilág létezni erre a fél órára.

S nemcsak erre a fél órára. A Madách Emléknap a csesztvei dombok között megbújva, távol a külvilág zajától mintha valóban egy más kort elevenített volna meg. A sokszínű kulturális programok, dr. Praznovszky Mihály előadása egyrészt megállásra késztették a résztvevőket a mindennapok rutin-rohanásában, másrészt méltó módon irányították újra a figyelmet az irodalom egyik zsenijére, akinek életműve örökre az irodalmi kánon része kell, hogy legyen.

(A Madách Emlékházról készült fotók láthatók a Fényképalbumokban)

Összeállította: Bellér Annamária

Fotók: Nagy Angela