Sikeres történelem verseny

 

 

2014. március 28-29-ike között rendezték meg a Lakiteleki Népfőiskola által hirdetett, Kárpát-medencei országos történelem versenyt. A verseny témája a Legnagyobb magyar, vagyis Széchenyi István és a reformkor volt.

Városunkat a Szent Imre Keresztény Általános Iskola Gimnázium és Szakképző Iskola 9. osztályos, Fortissimi csapata képviselte. A csapat tagjai: Balla Péter, Csonka Rebeka és Hrubiák Laura. Felkészítő tanáruk Melóné Varsi Ágnes volt.

 

 

Balla Péter, Csonka Rebeka, Hrubiák Laura 9. osztályos tanulók, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, valamint a felkészítő tanár: Meloné Varsi Ágnes

 

Először a csapat tagjainak folyamatosan ki kellett tölteni egy három fordulóból álló feladatsort. A csapat tagjai sikeresen leküzdöttek az akadályokat, ezért bejutottak a középdöntőbe.

 

A középdöntőt a Lakiteleki Népfőiskolán rendezték meg március 28-án. A középdöntő feladatai elég nehéznek bizonyultak, de a Fortissimi csapat ügyesen megoldotta ezeket a feladatokat, ezért bejutottak a másnapi döntőbe. A döntő előtti éjszakán mind a tizenkét döntős csapat kapott egy feladatot. Széchenyi egyik legnagyobb művében, a Stádiumban található tizenkét pont egyikét kellett feldolgozni a csapatoknak, különböző stílusban. A döntő reggelén minden csapat izgatottan fogyasztotta el a reggelijét, hiszen már mindenki izgatottan várta a versenyt. Reggel kilenc órakor kezdődött el a versengés, ami barátságos hangulatban zajlott. A feladatok nehéznek tűntek, de nem lehetetlennek, volt itt képfelismerés, zenefelismerés, villámkérdések, szó- rejtvények, népviselet felismerős feladat és minden olyan, ami a reformkorhoz köthető. A csapatoknak a döntő keretén belül kellett bemutatni a kis színjátékokat. A Fortissimi csapattól megtudhattuk, hogy Széchenyi jobban szerette a feleségét, Seilern Cresence-t, mint a lóversenyeket vagy az Akadémiát, hogy a felesége követelőző volt, de a férje annyira szerette, hogy mindent megtett érte, ezért történt, hogy felesége miatt szerette volna eltörölni a céheket, monopóliumokat és limitációkat. A kis színjáték a zsűrinek nagyon tetszett, ezért ők voltak az egyetlen csapat, akik megkapták az erre a feladatra adható maximális tíz pontot. Az összes feladat után mindenkit meghívtak egy finom ebédre. Az ebéd végeztével a versenyzők visszamentek a fő helyszínre, így kezdődhetett az eredményhirdetés.

 

Az eredményeket már mindenki izgatottan várta, hiszen háromhónapnyi sok feladat elvégzése és még több tanulás után végre kiderülhetett a várva várt eredmény. Városunk csapata végül a dobogó harmadik fokára léphetett. Sok értékes könyvajándékkal jutalmazták őket. Végül az is kiderült, hogy az első hat helyezett csapat nyáron részt vehet egy olyan kiránduláson, ahol végigjárják Széchenyi István életútját. Ezek közé a helyszínek közé beletartozik Bécs, Nagycenk, Pozsony és Budapest is.

Szívből gratulálunk a csapatnak, reméljük, jövőre is ilyen büszkék lehetünk majd rájuk!

 

 

2014. március

 

Összeállította: Hrubiák Laura