Közlekedésfejlesztések -

valamelyest Balassagyarmat is profitál

 

 

Képtalálat a következőre: „m2 autóút átadás”

fotó: budapestkornyeke.hu

 

 

2019. szeptember végén átadják a forgalomnak az M2-es autóút Budapest-Vác közötti szakaszát, ezáltal gyorsul a főváros felől Balassagyarmat elérése is.

 

A négysávosra bővített autóút minden előnyét az autósok egyelőre nem élvezhetik, a kivitelezők még hónapokig dolgoznak a pályaszakasz mentén. Elválasztó elemek beemelése, gyorsító sávok kialakítása miatt időleges elterelésekkel, sávlezárásokkal kell számolni. Az engedélyezett sebességhatár sem véglegesedett, a hatósági szemle után döntenek erről.

A 2017 tavaszán elkezdődött építkezés kapcsán már felröppent a hír, hogy az autóutat idővel tovább folytatják Vác-Hont-Ipolyság (majd Zólyom) felé is, amely csatlakozna a szlovák közúti rendszerbe. A Magyar Nemzet 2019. szeptember 7-i cikke szerint ennek sorsa még nem dőlt el, egyelőre tárgyalások zajlanak, a határmetszéspont megállapítása a feladat, mivel a szlovák fél nem mutat hajlandóságot a csatlakozó gyorsforgalmi út megépítésére.

 

Képtalálat a következőre: „KISS motorvonat”

fotó: iho.hu

 

Az elővárosi vasúti forgalmat illetően jó hírről számolt be a MÁV, a Budapest-Vác (Szob) vonalon 2020. februártól 600 személyes, emeletes KISS motorvonatokat helyeznek üzembe, de egyes példányai már idén októbertől feltűnhetnek a magyar vonalakon. Ezen a fővonalon így csökkenhet a zsúfoltság. (igaz, így még szembetűnőbb lesz a kontraszt a Vác-Balassagyarmat szakaszon járó BZMOT szerelvényhez képest)

 

 

Összeállította: Nagy László

2019. szeptember