Középületeket újítanak fel Balassagyarmaton

 

 

 

2020. nyarára több neves középület felújítása fejeződött be a városban vagy éppen közeli befejezés előtt áll.

 

A Nógrád Megyei Levéltár Balassagyarmati Fióklevéltárában már korábban felújították az elavult fűtési rendszert, lecserélték a régi ajtókat, ablakokat.

 

 

Az épület új tetőhéjazatot kapott, és homlokzata is megszépült. A beruházások 2020-ban is folytatódtak, vízvezeték és a villamossági felújítással, lámpacserékkel. Átalakításra került a vizesblokk, a munkaszobákat és a raktárakat is kifestették.

 

Befejezéséhez közelít Balassagyarmaton az egykori Scitovszky (ma Bajcsy) utcai villasoron az 1904-ben épült szecessziós palota felújítása, vagyis közismert nevén az ún. Aninger ház.

 

Az Aninger család a XVIII. században betelepített ősi német polgárcsaládok egyike volt. Tagjaik közt országgyűlési és városi képviselők, szorgos adófizetők és köztiszteletben álló kereskedők voltak. A "Brüder Aninger" több évtizeden át a város neves vaskereskedése volt a századfordulón.

 

Az államosítás után az épületet feldarabolták, a hat szociális lakás egyikében éltek a család leszármazottai, az utolsó családtag rendszerváltozáskor bekövetkezett haláláig.

 

 

 

A város többféle tervet szőtt felújítására és hasznosítására, a Palóc Múzeum fenntartóival benyújtott legutóbbi turisztikai pályázatok (Nógrád Identitás Ház céljára) azonban csak tartaléklistára kerültek. Időközben az épület állaga jelentősen leromlott, így a felújítás nem várhatott tovább, ehhez terveket a pályázatot is készítő helyi építész Karaba Tamás készített.

Városi önerős beruházásként 2019-ben megkezdődött az életveszélyessé váló tető felújítása, a bádogozás, a nyílászárók felújítása/cseréje, illetve a homlokzat felújítása.

A déli homlokzat eredeti dísze volt az ismeretlen mester által készített virtuóz szecessziós bukolikus Ipoly-parti jelenetet ábrázoló 1 x 4 méteres gipsz stukkó relief, amely az elmúlt ötven évben tragikus állapotba került. Felújítását Petró György szobrászművész végzi, aki régi fotók alapján rekonstruálta a domborművet, ezzel a munkával 2020. nyarára lezárulhat az épület külső felújítása.

 

 

(nincs információ arról, hogy új pályázat beadására sor került-e, de az épületet várhatóan csak közcélra használja majd a város – szerző megj.)

 

A felújítások sorában a harmadik épület a Rákóczi fejedelem úti, a jellegtelen panelépületek közé szorult klasszicista stílusú kúria, amelyet 1820-ban a Kacskovics család építtetett, de utolsó magántulajdonosa, a Csillagh család nevéből ered a ma ismertebb elnevezése, a Csillagház.

 

 

Az épületet az 1970-es évek elején lebontás fenyegette, de végül megmenekült a pusztulástól és 1977-ben felújították.

Akkor fazsindellyel borították a tetőszerkezetet, de gyakran szorult pótlásra, cserére. Most, a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően, a tetőszerkezet szükséges faanyagvédelme után új cserépborítást kap az épület.

Az épületben, felújítása óta, a Madách Imre Városi Könyvtár helytörténeti gyűjteménye található, otthont adva a Honismereti Kör helyi rendezvényeinek, továbbá állandó kiállításon Horváth Endre pénz- és bélyegtervező grafikusművész pénzjegyterveivel, rézmetszeteivel, néprajzi fotóival, iparművészeti értékű bútoraival ismerkedhet meg a látogató.

(remélhetőleg a tetőn kívül az épület külső homlokzata is megújul, mára az is beavatkozást igényel – szerző megj.)

2020. július

 

Összeállította: Nagy László

 

Forrás:

Csach Gábor/Balassagyarmat Városháza/facebook

www.nool.hu