KIÁLLÍTÁS KOVÁCS ALFONZ EMLÉKÉRE

2019. április 13. - május 10.

 

 

A Jánossy Képtárban 2019. április 13-án Csemniczky Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész nyitotta meg Kovács Alfonz emlékkiállítását. Közreműködött ifj. Telek Zoltán és Végh Gyula. A kiállítást Zolnyánszki Zsolt Benedek rendezte.

 

 

 

A meghívó szövegéből:

 

Kovács Alfonz 1961. március 31-én született Balassagyarmaton. Szécsényfelfaluban nőtt fel. 1980-ban végzett a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola díszítőszobrász szakán, Budapesten. A képzőművész vágyott hivatását első és utolsó munkahelyén a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ dekorációsaként gyakorolta. Izgalmas grafikáival már közvetlenül a munkába állása után részese volt a Horváth Endre Galéria szárnyait bontogató seregszemléjének, a később ismertté és legendássá vált Balassagyarmati Nyári Tárlatnak.

A sokrétű dekoratőri munkája kapcsán részt vett a helyi galériák kiállításainak szervezésében, ennek okán számos inspirációra lelt a kortárs művészekhez és áramlatokhoz fűződő személyes kapcsolatainak köszönhetően.

1991-től rendszeresen kiállító alkotó lett. Sikeres egyéni tárlatain túl megyei és országos díjakban részesült. Felvették az Alapba, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja lett, s e kvalifikáció fényesen sikerült, hiszen a közel kilencven aspiránsból egyedüliként érdemelte ki akkor a bíráló bizottság egyhangú igen szavazatát.

Alkotóerejének teljében és pályája emelkedésekor, éppen születésnapján, 1999. március 31-én szólította magához a Teremtő.

 

 

 

Kovács Alfonz további alkotásai a Képtárban tekinthetők meg.

 

 

Nagy Angela

2019. április 18.