Balassagyarmati intézkedések a koronavírus

járvány kapcsán

 

 

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri

 

 

Balassagyarmat Önkormányzata a lakosságot érintő számos intézkedést hozott a közelmúltban a koronavírus járvány kapcsán.

 

Örömteli, hogy az eddigi hírek szerint fertőzött beteg nem szorult ellátásra, a Dr. Kenessey Albert Kórházban elvégzett tesztek is negatívak voltak. Házi karanténban elhelyezett polgárok viszont vannak.

A kórház infektológiája körzeti feladatokat is ellát, de az esetleges pozitív teszt után a betegek további kezelése nem helyben, hanem a fővárosi Szent László Kórházban történik.

 

A városi intézkedésekről Csach Gábor polgármester a saját és a Városháza facebook oldalán rendszeresen beszámol, a városi honlap e téren „karanténban” van.

A tájékoztatás viszont a facebookon részletes és rendszeres, immár a 9. közleményben számolt be a polgármester az intézkedésekről, egészségvédelemről.

 

Így többek között arról, hogy a 70. év felettiek igénybejelentés esetén kérhetnek ellátást, vásárlást, a város ún. Vészhelyzeti Kiadványt állított össze a legfontosabb tudnivalókról, telefonszámokról, kérelem mintákról, azoknak, akik saját hírforrások híján nem jutnak információkhoz vagy éppen karanténban vannak.

 

Örömtelien sokan, négy nap után már hetvenen jelentkeztek önkéntes munkára, ők élelmiszer, gyógyszer beszerzést, veszélyhelyzeti feladatban való közreműködést vállalnak az Önkormányzat irányításával.

 

A város 10 millió forintos veszélyhelyzeti költségvetési keret létrehozásáról is döntött, a járvánnyal való feladatok koordinálását pedig a helyi Operatív Törzs irányítja a polgármester vezetésével.

 

 

2020. március 23.

 

P.S.

A fenti cikket követő friss információ:

- az Önkormányzat a mai napon immár a 11. közleményét tette közzé, ebben közölve, hogy a Kórház infektológiája az Orsz. Tisztifőorvos döntése értelmében ezentúl gyógyító feladatokat is ellát. Az első beteg Nógrád megyén kívülről érkezett. (a kórház ellátási területe három megyét érint)

- a városi honlap "karantén" állapota is megszűnt a járványügyi hírekkel kapcsolatban, (így az csak 1-10. közlemény közötti időszakra korlátozódott) cikkünk megjelenése óta felkerült az állami . szolgálat koronavírus honlapjának linkje, illetve a városi rendelők eléréséről, országos rendeletekről stb. szóló tájékoztató oldal is.

2020. március 24.