KOPJAFAAVATÁS

 

 

NYÍRJES, 2013. JÚLIUS 5.

 

 

 

Mintegy hatszáz versenyző részvételével huszonhetedszer került megrendezésre a Nyírjesben 2013. július 6-7 között a Palóc Triatlon. A Palóc Triatlon - Révész László Emlékverseny előestéjén kopjafaállítással emlékeztek az alapítóra sporttársai.

 

Máig is érthetetlen, értelmetlen, tragikus autóbaleset vetett véget tíz éve, egy páratlanul tevékeny, sikeres életútnak. Révész László sportszervező, sportvezető, a hazai triatlon sportág egyik alapítója a neki adatott talentumait többé már nem tudta kiteljesíteni.

 

A Palóc Triatlon megálmodója, lelke, szervezője emlékére a sporttárs, Sztancsik József készített kopjafát. Az emlékjel immáron őrt áll a tóparti sétányon, a fenyves szélén, azon a helyen, ahol a versenyek eredményét szokták kihirdetni.

 

D:\Dokumentumok\Képek\MUNKÁK FOLYAMATBAN\Révész kopjafa\xRévész kopjafa 005.jpg

 

SZTANCSIK JÓZSEF

 

A család, sporttársak, barátok, ismerősök részvételével történt az ünnepélyes kopjafaavatás. Bartha István evangélikus lelkész ünnepi beszédében Révész Lászlóra emlékezve kiemelte: igehirdetéseire rendszeresen úgy készült, hogy tudta, egy értő ember hallgatja. A balassagyarmati evangélikus gyülekezet képviselői tagjuk egykori kedves énekével emlékeztek.

 

 

 

Az Úr csodásan működik,

De útja rejtve van,

Tenger takarja lábnyomát,

Szelek szárnyán suhan.

Mint titkos bánya mélyiben,

Formálja terveit,

De biztos kézzel hozza föl,

Mi most még rejtve itt.

 

Bölcs terveit megérleli,

Rügyet fakaszt az ág.

Bimbója bár igénytelen,

Pompás lesz a virág.

Ki kétkedőn kutatja őt,

Annak választ nem ád,

De hívő előtt az Úr

Megfejti önmagát.

 

Ne félj tehát kicsiny csapat,

Ha rád felleg borul:

Kegyelmet rejt, s belőle majd

Áldás esője hull.

Bízzál az Úrban, rólad ő

Meg nem feledkezik,

Sorsod sötétlő árnya közt

Szent arca rejtezik.

 

Cowper Vilmos (1731-1800), Maár Margit 1920.

 

 

A kopjafaavatáson tiszteletét tette és szólt az ünnepség résztvevőihez Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere, Czencz Péter, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára pedig a sporttársak nevében emlékezett.

 

 

MEDVÁCZ LAJOS

 

 

CZENCZ PÉTER

 

Márkus Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnökségi tagjának személyes hangú beszéde minden jelenlévőt megérintett:

 

 

"A múltba visszaemlékezve valami fáj,

Valakit keresünk, aki nincs már.

Nélküled szomorú, üres a házunk,

Még most sem hisszük el, hogy hiába várunk."

 

...és már tíz éve hiába várunk Révész Laci!

 

Hiába várunk felbukkanni triatlon versenyeken, ahol már jelenléted is biztonságot, nyugalmat sugárzott. Te jöttél, segítettél, tetted a dolgod és minden megoldódott. Mert ilyen voltál, csendes fegyelmezett és önzetlen.

Ezt tanítottad nekünk.

 

A Te szavaid sohasem korbácsoltak ellentéteket, most is a fülemben cseng, ahogy mondtad: NA, DE URAIM! A Te alázatod a szeretett sportágunk, a triatlon iránt mindig példaértékű volt.

 

Talán sokan nem is tudják, hogy a nyolcvanas években, amikor még csak csírájában élt a magyar triatlon, Te már ott voltál, Te bábáskodtál a Szövetség születésénél.

 

Te tanítottad, mutattad meg nekünk, hogyan lehet emberséggel, szeretettel, odafigyeléssel megrendezni egy versenyt, ahová évről-évre szívesen tért vissza sportoló, edző, néző ide Balassagyarmatra, a Nyírjesbe, a Palóc Triatlonra.

 

Évről-évre újra eljövünk ide Balassagyarmatra, mert Lacika és Sztancsik Dodó mindent megtett és megtesz, hogy fennmaradjon a mesterműved, a Palóc Triatlon. Köszönet Nekik érte és azért is, hogy ápolják emlékedet.

 

Halálod óta többször voltam itt a versenyen és önkéntelenül is Téged kerestelek. Fájó szívvel kellett tudomásul vennem, hogy Te már ott fent rendezel több éve versenyeket, mert már sajnos ott is egyre nagyobb létszámú a rajtlista. Egyre többen neveznek be a Te égi triatlon versenyedre. Biztos vagyok benne, hogy a nagyobbik fiam, Gábor is ott van az indulók között.

 

Lacikám tudom, hogy ott fent is korrektül megszervezed a versenyt, melletted biztonságban vannak. Vigyázz továbbra is rájuk! Kérlek, fogd meg a kezüket addig is, míg nem megyünk utánad, neked segíteni!

 

De ez a míves kopjafa, most már itt lent is mindig megidézi lényedet, ezáltal visszaköltöztél ide, a versenyközpontba és így örökké velünk leszel.

 

Isten áldjon, nyugodj továbbra is békével!

 

(Márkus Gábor halálhíre)

 

 

 

 

 

A KOPJAFA IKONOGRÁFIÁJA

 

 

Az oszlop tetején lévő kettős csonkakúp lámpást formáz, mely a tanult ember jelképe.

 

Alatta a Luther-rózsa, majd a felnőtt férfit jelképező geometrikus kompozíció látható.

 

A név, a születési- és a halálozási évszám következik:

 

RÉVÉSZ LÁSZLÓ

1950-2003

 

A felirat alatti cikk-cakk motívum a zaklatott élet szimbóluma, mely különféle hosszúságú és vastagságú vonalakból áll.

 

Az alsó mezők a családra utalnak: az átlós kereszt a gyászoló feleséget jelöli; a három oszlop, a három gyermek jelképe; legalul (a koszorúk által takarva) két oszlop található, mely a két unokát szimbolizálja.

 

Az oldallapon, a Luther-rózsa mellett a továbbélést jelképező, levelekkel teli gally látható.

 

A kopjafa hátlapján lévő sugaras motívum a Nap jegyében való ajánlást fejezi ki.

 

Közreadta: Nagy Angela